BHUTAN

VANDRA I DRAKLANDET

FÖLJ MED EXPEDITIONSRESOR PÅ ETT UNIKT ÄVENTYR TILL ÖSTRA HIMALAYA OCH DRAKLANDET BHUTAN. DETTA ÄR ETT AV VÄRLDENS MINST BESÖKTA LÄNDER SOM BJUDER PÅ MAJESTÄTISKA TOPPAR, SPÄNNANDE HISTORIA OCH VACKER NATUR. INKLÄMT MELLAN INDIEN, TIBET OCH NEPAL HAR LANDET LYCKATS BEVARA SIN SJÄLVSTÄNDIGHET OCH SINA TRADITIONER I HUNDRATALS ÅR. ATT BESÖKA BHUTAN ÄR EN OFÖRGLÖMLIG UPPLEVELSE SOM INTE KAN BESKRIVAS. DET MÅSTE UPPLEVAS!

BÅDE NATUR OCH KULTUR STÅR I FOKUS när man besöker Bhutan. På vår unika expeditionsresa utforskar vi västra Bhutan, i huvudsak till fots men också en dag på cykel. Huvudmålet är att vandra längs den vackra “Druk Path” (Drakleden), en fem dagar lång vandring i östra Himalaya som bjuder på oförglömliga vyer. Leden är populär men förhållandevis glesbesökt p.g.a. att turismen ännu inte har exploderat i landet.

VANDRINGEN BJUDER PÅ STOR VARIATION med omväxlande tall- och rhododendronskogar samt höga bergspass med en enorm utsikt över de snöklädda bergsmassiven. Övernattar gör vi i moderna tvåmannatält och på kvällarna äter vi och umgås i det gemensamma tältet eller kring brasan. Efter genomförd vandring utforskar vi huvudstaden Thimphu och äter en middag hos vår bhutanesiska värd.

DÄRPÅ FÖRFLYTTAR VI OSS VIDARE österut till den tidigare huvudstaden Punakha med hjälp av mountainbikes. En fantastisk cykeltur som tar oss i lugn takt 1 800 meter nedför en slingrande väg genom regnskog och risfält.

UNDER EXPEDITIONEN FÅR VI ÄVEN UPPLEVA den spännande kulturen med munkar, tempel och andra typiska monument och heliga platser. Vår certifierade lokala guide är mycket kunnig och delar gärna med sig av sin kunskap om Bhutan och lär oss allt om den buddhistiska historien. Med på expeditionen är också givetvis en svensk guide från Expeditionsresor som har stor erfarenhet av Bhutan, för att se till att upplevelsen blir optimal.

– Jag har varit i Bhutan fem gånger och det känns lite som mitt andra hem. Det som slog mig lika mycket första gången som nu är att människorna är så otroligt vänliga, glada och tacksamma över att man besöker deras land. De är verkligen one of a kind! säger Jonas Sundquist, Expeditionsresors grundare och svensk guide på resan. Han försäkrar att landet ännu inte har färgats av turismen och att det fortfarande känns väldigt orört. Man slipper garanterat ihärdiga försäljare när man kommer till Bhutan.

EFTERSOM LANDET ÄNNU INTE FÄRGATS AV TURISMEN får du verkligen uppleva det riktiga Bhutan. Invånarna är välkomnande och bjuder gärna på sig själva. De anses vara ett av världens lyckligaste folk. Landets framgång mäts nämligen främst i bruttonationallycka istället för bruttonationalprodukt. BNL handlar om att man för en hållbar utveckling bör ha en holistisk syn och ge lika stor vikt vid icke-ekonomiska aspekter av välbefinnande. Som turist i Bhutan betalar man en obligatorisk avgift för varje dygn i landet. En stor del av denna avgift är öronmärkt för att bygga upp sjukvård, skola och infrastruktur – något som i allra högsta grad bidrar till deras höga BNL. Den omåttligt populära kungen reser dessutom regelbundet omkring i landet och besöker folket för att motverka fattigdom.

NATUREN RESPEKTERAS HÖGT av Bhutans invånare och landet är ovanligt rent och känns väldigt orört. Det är lag på ekologiskt jordbruk i landet och en del av grundlagen säger att andelen skog aldrig får understiga 60%. Landet absorberar närmare tre gånger så mycket koldioxid som det släpper ut. Bhutan är därmed det enda klimatpositiva landet i världen.

UNDER SJÄLVA VANDRINGEN har vi med oss kockar och packningen bärs av hästar eller mulor. Du bär endast en lättare dagsturspackning.

ÄVEN OM VANDRINGEN längs Druk Path mestadels består av lättvandrat underlag så är den ganska kuperad. Vi rör oss mellan 3 500 och 4 200 meter över havet under större delen av vandringen, så det är bra att vara förberedd. Ingen specialutrustning eller kunskaper i klättring krävs.

 

VILL DU BOKA?! ELLER HAR DU FRÅGOR OCH FUNDERINGAR?
KONTAKTA OSS GÄRNA VIA FORMULÄRET NEDAN!