DAG FÖR DAG

DAG 1
[ AVRESA SVERIGE ]
Vi flyger på eftermiddagen från Sverige via Doha/Dubai till Kathmandu.


DAG 2
[ ANKOMST KATHMANDU ]
Vi landar i Kathmandu på förmiddagen och välkomnas på flygplatsen av vår lokala huvudguide. Vi blir körda till vårt hotell där vi checkar in och installerar oss på rummen. Det kommer finnas tid till att fräscha upp sig efter flygresan innan vi äter vår första måltid tillsammans i Nepal.


DAG 3
[ KATHMANDU SIGHTSEEING & FÖRBEREDELSER ]
Kathmandu är en stad fylld av kontraster. Vi upplever det myllrande folklivet, besöker några av stadens mest kända tempel (Monkey Temple, Boudhanath och Pashupatinath). Vi besöker stadsdelen Thamel, som är ett virrvarr av smala gator med affärer och restauranger. Eftersom vandring i Himalaya är den mest populära aktiviteten bland turister kan man därför shoppa allt från fleecetröjor till dunjackor och diverse klätterutrustning. Här kan vi passa på att testa våra färdigheter i prutning. På eftermiddagen har vi informationsgenomgång där vi går igenom de sista förberedelserna och delar ut låneutrustningen inför äventyret i bergen.


DAG 4
[ LUKLA & PHAKDING, 2 804 M Ö.H. ]
Lukla ligger på drygt 2 800 meters höjd och eftersom väderförhållandena växlar snabbt uppe i bergen åker vi med tidigt morgonflyg från Kathmandu. Endast de skickligaste piloterna kan landa här och själva flygturen i sig är ett väldigt spektakulärt äventyr. Är det god sikt kan vi under flygturen få se några av de högsta bergstopparna i världen. Här tar vi en stärkande kopp ingefärste innan vi påbörjar vår vandring genom små byar längs floden Dudh Kosi. Det blir en kort första vandringsdag innan vi kommer fram till byn Phakding där vi övernattar.


DAG 5
[ PHAKDING & NAMCHE BAZAAR, 3 450 M Ö.H. ]
Idag följer vi huvudleden mot Namche Bazaar och kommer möta både jakar och lokala sherpas längs den vackra vägen. Leden slingrar sig upp- och nerför genom frodig skog och korsar över floden på hängbroar ett flertal gånger. Vid byn Monjo når vi ingången till Sagarmatha nationalpark, som är hem till världens högsta berg, Mt Everest. Dagens vandring tar ca 8 timmar innan vi slutligen kommer fram till Namche Bazaar, byn är även känd som ”porten till Mt. Everest”. Här finns inga vägar, än mindre bilar. Allt som transporteras hit görs med hjälp av jakar eller människor.


DAG 6
[ NAMCHE BAZAAR, 3 450 M Ö.H ]
Vi acklimatiserar oss i området kring Namche Bazaar, som är en av de största byarna i Khumbubudalen. Här finns allt från lokala bagerier, restauranger, pubar och butiker. Vi börjar dagen med vandring upp till Sagarmatha Next på 3 750 m ö.h. Här träffar vi svensken Tommy Gustafsson som numera är bosatt i Namche Bazaar. Han kommer att prata om sitt projekt för att samla in skräp i regionen och göra om det till konst. Vi fortsätter sedan upp till Everest Sherpa Resort, 3 841 m ö.h. Vid klart väder kommer vi kunna se bland annat Mt. Everest och Ama Dablam samtidigt som vi njuter av en god kopp ingefärste och regionens kända äppelpaj.

På vägen ner stannar vi till vid en utkiksplats där vi kommer njuta av utsikten över Namche, med de höga bergen som kuliss. Väl nere i byn äter vi lunch på en lokal restaurang innan det finns fri tid att utforska byns affärer, caféer eller njuta av en skön massage på tehuset.

DAG 7
[ NAMCHE BAZAAR - DOLE, 4 180 M Ö.H. ]
Dagen börjar med en vandring upp till byn Kyangjuma. Här kommer vi att kunna se, enligt många ett av världens vackraste berg, Ama Dablam. Vi fortsätter sedan till byn Mong-La där vi stannar för lunch innan vi fortsätter mot dagens mål, byn Dole. Under dagen kommer vi att vandra i en vacker fauna med vilda blommor i överflöd. Har vi tur kommer vi även nära inpå det vilda djurlivet med bland annat bergsgetter, fasaner och den svårfångade myskhjorten.


DAG 8
[ DOLE - MACHHERMO, 4 470 M Ö.H. ]
Dagens vandring kommer via Lhabarma och Luza ta oss till Machhermo, 4 470 m ö.h. Leden är på vissa ställen brant, men bjuder på fina utsikter över Cho Oyu, Kantega och Thamserku. När vi kommer fram till Lhabarma fortsätter vi genom lokala sommarhus till den charmiga lilla byn Luza, 4 360 m ö.h. Härifrån följer vi floden till vi når vårt mål, byn Machhermo där vi stannar över natten. Det sägs att en yeti dödade tre jakar och attackerade en ung kvinna i området så sent som 1974, så håll utkik när ni är här...


DAG 9
[ MACHHERMO - GOKYO, 4 800 M Ö.H. ]
Idag kommer vi att ta oss till de vackert turkosblåa Gokyosjöarna. Under dagens vandring kommer vi att njuta av fina utsikter över bland annat Cho Oyu. När vi kommer fram till byn Pangka, 4 480 m ö.h. går vi ner mot floden för att sedan ta oss upp på moränen längs Ngozambaglaciären, det här är den längsta glaciären i Himalaya. Efter att vi korsat järnbron kommer vi kunna se den första av Gokyosjöarna, Longpongo (4 690 m ö.h.). Vid den andra sjön, Taboche Tsho slås vi av naturens skönhet när solens strålar glittrar i det turkosblå vattnet. Lagom till lunch når vi slutligen den tredje sjön, Dudh Pokhari. Fyllda med energi efter dagens lunch utforskar vi området kring Dudh Pokhari. Med det spegelblanka turkosblå vattnet med Cho Oyu i bakgrunden är den här platsen upplagd för flera Instagramvänliga bilder!


DAG 10
[ GOKYO RI, 5 360 M Ö.H. - THAKNAK, 4 750 M Ö.H. ]
Idag blir det en tidig morgon då vi ska ta oss uppför Gokyo Ri, 5 360 m ö.h. Gokyo Ri bjuder på en relativt ansträngande och brant bestigning. Efter ca 4 timmar är vi uppe på toppen där vi bjuds på fina utsikter över bland annat Makalu, Lhotse, Nuptse och Mt Everest. Att se dagens första solstrålar väcka världens högsta berg, Mt Everest till liv är en oförglömlig och magisk upplevelse! Vi tar oss tillbaka till Gokyo för lite vila och lunch innan vi fortsätter till Thaknak. Detta är en relativt kort vandringsdag, resten av dagen ägnas åt vila och förberedelser inför en tuff morgondag.


DAG 11
[ CHO-LA PASS, 5 367 M Ö.H. - LOBUCHE BASE CAMP, 4 940 M Ö.H. ]
Det här kommer vara den hittills tuffaste dagen under turen då vi kommer ta oss upp på Cho-lapasset. Passet är brant och terrängen är ganska tuff med stenar täckta av is. Väl uppe på passet, som är täckt med färgglada bönflaggor, belönas vi med en fantastisk utsikt över Himalayas vackra berg. På nervägen kommer vi behöva ta oss genom några glaciärsprickor innan vi slutligen når byn Dzongla, här stannar vi för fika innan vi fortsätter till Lobuche Base Camp. Naturen här är grön och fin, vilket gör det till en väldigt mysig campingplats. Vi kostar på oss en lite lyxigare tältcamp med båda toalett- och duschmöjligheter. 


DAG 12
[ ACKLIMATISERINGSDAG ]
Efter den tuffa gårdagen kommer denna dag att ägnas åt förberedelser och träning inför toppbestigningen av Lobuche. Vi går igenom klättringsteknik och testar den klätterutrustning som vi kommer att använda under bestigningen samt genomför en pujaceremoni – en buddhistisk ”lycka till” ceremoni som genomförs innan stora bestigningar. Resten av dagen är till för ytterligare förberedelser, optimering av utrustning och vila. 


DAG 13
[ MOT LOBUCHE HIGH CAMP, 5 200 M Ö.H. ]
Efter en lugn morgon och lunch i baslägret vandrar vi upp till Lobuche High Camp. Dagens vandring är relativt kort och vi når High Camp efter ca 3 - 4 timmar. Resten av ägnas åt förberedelser samt laddar mentalt inför nattens toppbestigning.


DAG 14
[ TOPPBESTIGNING AV LOBUCHE, 6 119 M Ö.H. ]
Efter en alpin start och tidig frukost ger vi oss av från baslägret strax efter midnatt. Vi sätter på oss storskor, stegjärn och annan klätterutrustning och gör oss redo för toppen. Rutten upp till toppen kan se olika ut från år till år beroende på väderförhållandena på berget. Väl uppe och vid klart väder kommer vi kunna njuta av panoramiska vyer över bland annat Mt Everest, Ama Dablam, Nuptse och andra kända berg. Efter att vi firat bestigningen och tagit våra toppfoton är det dags att bege sig neråt mot baslägret igen. Det tar vanligtvis totalt ca 12 timmar för att nå toppen och sedan tillbaka ner till High Camp igen.


DAG 15
[ MED HELIKOPTER TILLBAKA TILL LUKLA ]
Efter frukost packar vi ihop vår utrustning för att vandra ca 2 timmar ner till Base Camp, det kommer gå snabbare ner än när vi tog oss upp några dagar tidigare. För att spara på våra trötta ben och kroppar kommer vi med helikopter flyga ner ner till Lukla där vi började vårt äventyr. Har vi tur kommer vi vid klart väder kunna av se leden vi vandrat på från ovan samt komma närmare några av världens högsta berg. Helt klart en av resans höjdpunkter. I Lukla äter vi en god middag och packar ihop inför flygningen tillbaka till Kathmandu nästa dag.


DAG 16
[ TILLBAKA TILL KATHMANDU ]
Vi säger farväl till våra lokala sherpas samt Khumbudalen och dess magiska natur. Vi avslutar vårt äventyr med den spektakulära flygningen som startar i flygfältets nedförsbacke. Tillbaka till civilisationen i Kathmandu checkar vi åter in på vårt hotell och firar med en efterlängtad och skön dusch innan det är dags för middag.


DAG 17
[ KATHMANDU ]
Dagen är fri för återhämtning. Kanske lockar ett dopp i hotellets pool eller shopping i någon av stadens affärer? Varför inte passa på att köpa med fina souvenirer till vänner och familj därhemma. På kvällen firar vi med diplomutdelning och avslutningsmiddag på en av våra favoritrestauranger.


DAG 18
[ HEJDÅ NEPAL/ANKOMST SVERIGE ]
Efter frukost på hotellet åker vi mot flygplatsen och säger hejdå till Nepal för att flyga hem till Sverige. Efter flygplansbyte i Doha/Dubai landar vi på eftermiddagen åter i Sverige med oförglömliga minnen och upplevelser i bagaget.

 

VILL DU BOKA?! ELLER HAR DU FRÅGOR OCH FUNDERINGAR?
KONTAKTA OSS GÄRNA VIA FORMULÄRET NEDAN!