DAG FÖR DAG

DAG 1: TORSDAG
[ AVRESA SVERIGE ]
Vi flyger på kvällen från Sverige via Doha/Istanbul till Kathmandu.


DAG 2: FREDAG
[ ANKOMST KATHMANDU ]
Vi landar i Kathmandu på eftermiddagen och välkomnas på flygplatsen av vår lokala huvudguide och gode vän, Pemba Sherpa. Vi blir körda till vårt hotell där vi checkar in och installerar oss på rummen.
Hotellet ligger centralt i stadsdelen Thamel, som är ett virrvarr av smala gator med affärer och restauranger. Det kommer finnas tid till att fräscha upp sig efter flygresan innan välkomstmiddag på lokal restaurang.


DAG 3: LÖRDAG
[ KATHMANDU SIGHTSEEING & FÖRBEREDELSER ]
Kathmandu är en stad fylld av kontraster. Vi upplever det myllrande folklivet och besöker några av stadens mest kända sevärdheter (Monkey Temple, Boudhanath Stupa och Pashupatinath).
På eftermiddagen har vi informationsgenomgång och delar ut låneutrustningen inför den kommande vandringen.

DAG 4: SÖNDAG
[ TRANSFER TILL JAPRE, 2 800 M Ö.H. ]
Tidigt på morgonen, innan solen gått upp hoppar vi in i våra jeepar och lämnar Kathmandus myller bakom oss. Vi kör ut ur Kathmandudalen och längs med vägen kommer vi kunna njuta av natursköna vyer av floden med dess turkosblå vatten, vattenfall och gröna bergslandskap medan vi färdas genom lokala byar.
När vi börjar närma oss Japre lämnar vi den asfalterade bilvägen för att åka offroad den sista biten i ca 1,5 timme. I takt med att solen går ner bakom Himalayas bergsmassiv närmar vi oss till slut dagens mål, bergsbyn Japre. Här blir vi välkomnade av familj och släkt till våra sherpas. Vi äter middag i det gemensamma allrummet innan det är dags att krypa till sängs.


DAG 5: MÅNDAG
[ MOT PIKEY BASE CAMP, 3 710 M Ö.H. ]
Vi kliver upp i samband med soluppgången och efter en stärkande frukost hoppar vi åter in i jeeparna. Efter en kort jeeptur kommer vi fram till tehuset i Bulbule på ca 3 200 m ö.h. Här lastar vi ur jeeparna, fixar det sista med vår packning och tar en kopp te innan vi börjar vandringen mot Pikey Base Camp, vad skönt att äntligen få sträcka på benen. Vandringen börjar lätt uppåt och det tar inte långt tid innan vi kommer upp på ett pass där vi har 360 graders panoramautsikt över Himalayas bergsmassiv.
Då det här fortfarande är ett relativt outforskat område är det inte ovanligt att vi är de enda vandrarna här. Det är något speciellt med att insupa den friska bergsluften, ta in atmosfären samtidigt som vi är omringade av flera 8 000 meters berg. Framme vid Pikey Base Camp finns det tid för vila och avkoppling innan det är dags för middag. Har vi tur kanske till och med tehusets ägare tar fram sitt munspel och bjuder upp till dans, en bra uppladdning inför morgondagens toppbestigning.


DAG 6: TISDAG
[ TOPPBESTIGNING AV PIKEY PEAK, 4 065 M Ö.H. ]
Tidigt, tidigt på morgonen förbereder vi vår dagspackning och äter en stärkande frukost. I pannlampornas sken lämnar vi sedan baslägret för att ta oss den sista biten upp mot Pikey Peak. I takt med att solen vaknar till liv närmar vi oss toppen och till slut är vi uppe på Pikey Peak, 4 065 m ö.h. Här har vi en 360 graders vy över Himalayas bergsmassiv och flera av världens 8 000 meters berg. Vi firar med fina toppbilder, njuter av omgivningarna och utsikten innan vi vänder neråt. Åter nere vid Pikey Base Camp äter vi frukost nr 2, samlar ny energi innan vi packar ihop vår utrustning och säger hejdå till tehusets ägare för att fortsätta neråt. Trots att vi känner igen oss på nervägen kan vi inte annat än förundras över de tusentals blommande rhododenronbuskar som omger oss. Vi har inte bråttom till dagens mål och passar därför på att ta flera pauser och gå i behaglig takt för att ordentligt kunna njuta av de natursköna omgivningarna.
Sent på eftermiddagen kommer vi fram till kvällens övernattningsplats i Taklung, ca 3 200 m ö.h. Här har vi ordnat med ett annorlunda boende, istället för att sova i byns tehus kommer vi att ta oss uppför kullen som är belägen strax ovanför tehuset. Här har vi ställt i ordning rymliga tält som kommer att vara vårt boende för natten. Att avsluta dagen med en kopp ingefärste vid tältet med ett tjockt täcke av tusentals stjärnor ovanför oss, kommer att ge en ro i sinnet.

DAG 7: ONSDAG
[ VIDARE MOT PATLE, 2 400 M Ö.H. ]
Det blir en lugn start på morgonen när vi vaknar upp av solens strålar som lyser in genom tältduken. Genom tältöppningen kommer vi ha en magnifik utsikt över de omkringliggande bergen. Kan man någonsin tröttna på vyerna av Himalayas mäktiga bergsmassiv?
Efter frukost fortsätter vi neråt mot vandringens mål, Pembas hemby Patle. Vi fortsätter att gå genom blommande rhododendronskogar och öppna bergslandskap innan vi efter ca 4 timmars vandring kommer fram till Patle. Byn där både Pemba och flera av våra lokala sherpas växt upp. Här blir det ett kärt och efterlängtat möte med deras familjer. I Patle kommer vi bo i så kallade home stays hos våra nyfunna vänner. På eftermiddagen bekantar vi oss med byn och på kvällen bjuds vi på middag hos Pembas familj.


DAG 8: TORSDAG
[ HELDAG I PATLE, 2 400 M Ö.H. ]
Idag kommer vi att besöka byns skola som byggdes av Pembas välgörenhetsorganisation och som även Expeditionsresor varit med och sponsrat. Under dagen kommer Pemba berätta mer om de olika välgörenhetsprojekten i hembyn, bland annat har han sett till att det byggts telefonmast, bilvägar och en helikopterplatta i byn. Tidigare kunde man endast ta sig hit till fots…det tog då nästan 4 dagar att vandra hit från Kathmandu. På kvällen bjuder de gästvänliga lokalborna in till traditionsenlig Sherpafest.


DAG 9: FREDAG
[ MED HELIKOPTER TILLBAKA TILL KATHMANDU ]
Tidigt på morgonen tar vi oss med helikopter tillbaka till stadspulsen och civilisationen i Kathmandu. Vid klart väder kommer vi att ha en fantastisk utsikt över några av världens högsta berg och även se vart vi vandrat från ovan. För dig som önskar går det även att lägga till en längre helikoptertur för att åka upp till bland annat sherpas huvudby Namche Bazaar, Everest Base Camp och de vackra Gokyosjöarna för att avsluta med självaste Mt Everest på nära håll.
Åter i Kathmandu checkar vi in på vårt hotell och firar med en efterlängtad dusch. Resten av dagen är fri för återhämtning och avkoppling. Kanske lockar ett dopp i hotellets pool eller shopping i någon av stadens affärer? Varför inte testa på dina kunskaper i prutning och köpa med fina souvenirer till vänner och familj där hemma. På kvällen firar vi med avslutningsmiddag på en av våra favoritrestauranger.


DAG 10: LÖRDAG
[ HEJDÅ NEPAL ]
Efter frukost på hotellet åker vi mot flygplatsen. Det är dags att säga hejdå till Nepal och flyga hem till Sverige igen. Efter flygplansbyte i Doha/Istanbul landar vi på kvällen åter i Sverige, med oförglömliga minnen och upplevelser i bagaget.

 

VILL DU BOKA?! ELLER HAR DU FRÅGOR OCH FUNDERINGAR?
KONTAKTA OSS GÄRNA VIA FORMULÄRET NEDAN!