DAG FÖR DAG

DAG 1: TORSDAG 17 APRIL, 2025
[ AVRESA SVERIGE ]
Vi flyger på kvällen från Sverige via Doha till Kathmandu.


DAG 2: FREDAG
[ ANKOMST KATHMANDU ]
Vi landar i Kathmandu på förmiddagen och välkomnas på flygplatsen av vår lokala huvudguide. Vi blir körda till vårt hotell där vi checkar in och installerar oss på rummen och fräschar upp oss innan vi ger oss ut på stan. Hotellet ligger centralt i stadsdelen Thamel, som är ett virrvarr av smala gator med affärer och restauranger. Eftersom vandring i Himalaya är den mest populära aktiviteten bland turister kan man därför shoppa allt från fleecetröjor till dunjackor och diverse klätterutrustning. Här kan vi passa på att testa våra färdigheter i prutning. På kvällen äter vi välkomstmiddag på lokal restaurang med nepalesisk underhållning.


DAG 3: LÖRDAG
[ KATHMANDU SIGHTSEEING & FÖRBEREDELSER ]
Kathmandu är en stad fylld av kontraster. Vi upplever det myllrande folklivet och besöker några av stadens mest kända sevärdheter (Monkey Temple, Boudhanath Stupa och Pashupatinath).
På eftermiddagen har vi informationsgenomgång och delar ut låneutrustningen inför den kommande vandringen.

DAG 4: SÖNDAG
[ TRANSFER TILL JAPRE, 2 800 M Ö.H. ]
Tidigt på morgonen, innan solen gått upp hoppar vi in i våra jeepar och lämnar Kathmandus myller bakom oss. Vi kör ut ur Kathmandudalen och längs med vägen kommer vi kunna njuta av natursköna vyer av floden med dess turkosblå vatten, vattenfall och gröna bergslandskap medan vi färdas genom lokala byar.
När vi börjar närma oss Japre lämnar vi den asfalterade bilvägen för att åka offroad den sista biten i ca 1,5 timme. I takt med att solen går ner bakom Himalayas bergsmassiv närmar vi oss till slut dagens mål, bergsbyn Japre. Här blir vi välkomnade av familj och släkt till våra sherpas. Vi äter middag i det gemensamma allrummet innan det är dags att krypa till sängs.


DAG 5: MÅNDAG
[ MOT BHULEBHULE, 3 200 M Ö.H. ]
Vi får en lugn start på morgonen och kan njuta av den friska bergsluften. Vid klart väder kan vi njuta av vyerna av Mt Everest och andra höga berg. Efter en stärkande frukost besöker vi det lokala templet där vi genomför en pujaceremoni – en buddhistisk ”lycka till” ceremoni som genomförs innan stora vandringar. Efter ceremonin börjar vi vandringen genom grönskade pinjeskogar och blomstrande rhododendronbuskar. Då det här fortfarande är ett relativt outforskat område är det inte ovanligt att vi är de enda vandrarna här. Det är något speciellt med att insupa den friska bergsluften, ta in atmosfären samtidigt som vi kan skåda flera 8 000 meters berg. Dagens vandring går lätt uppför och vi slår läger vid Bhulebhule på ca 3 200 m ö.h. där vi tillbringar natten.

DAG 6: TISDAG
[ MOT PIKEY BASE CAMP, 3 710 M Ö.H. ]
Vi kliver upp i samband med soluppgången och efter en stärkande frukost är det dags att knyta kängorna och fortsätta vandringen mot Pikey Base Camp. Det tar inte långt tid innan vi kommer upp på ett pass där vi har 360 graders panoramautsikt över Himalayas bergsmassiv. Framme vid Pikey Base Camp finns det tid för vila och avkoppling innan det är dags för middag. Har vi tur kanske till och med tehusets ägare tar fram sitt munspel och bjuder upp till dans, en bra uppladdning inför morgondagens toppbestigning.

DAG 7: ONSDAG
[ TOPPBESTIGNING AV PIKEY PEAK, 4 065 M Ö.H. ]
Tidigt, tidigt på morgonen förbereder vi vår dagspackning och äter en stärkande frukost. I pannlampornas sken lämnar vi sedan baslägret för att ta oss den sista biten upp mot Pikey Peak. I takt med att solen vaknar till liv närmar vi oss toppen och till slut är vi uppe på Pikey Peak, 4 065 m ö.h.
Här har vi en 360 graders vy över Himalayas fantastiska bergsmassiv och flera av världens 8 000 meters berg. Vi firar med fina toppbilder, njuter av omgivningarna och utsikten innan vi vänder neråt. Åter nere vid Pikey Base Camp äter vi frukost nr 2, samlar ny energi innan vi packar ihop vår utrustning och säger hejdå till tehusets ägare för att fortsätta neråt. Trots att vi känner igen oss på nervägen kan vi inte annat än att förundras över de tusentals blommande rhododenronbuskar som omger oss. Vi har inte bråttom till dagens mål och passar därför på att ta flera pauser och gå i lugn takt för att ordentligt kunna njuta av de natursköna omgivningarna.

På eftermiddagen kommer vi fram till kvällens övernattningsplats i Taklung, ca 3 200 m ö.h. Här har vi ordnat med ett annorlunda boende, istället för att sova i tehuset kommer vi att ta oss uppför kullen som är belägen strax ovanför tehuset. Här har vi ställt i ordning rymliga tält som kommer att vara vårt boende för natten. Att avsluta dagen med en kopp ingefärste vid tältet med ett tjockt täcke av tusentals stjärnor ovanför oss, kommer ge en ro i sinnet.

DAG 8: TORSDAG
[ VIDARE MOT PATLE, 2 400 M Ö.H. ]
Det blir en lugn morgon när vi vaknar upp av solens strålar som lyser in genom tältduken. Genom tältöppningen kommer vi ha en magnifik utsikt. Kan man någonsin tröttna på vyerna av Himalayas bergsmassiv? Efter frukost fortsätter vi neråt mot vandringens mål, Pembas hemby Patle. Vi fortsätter att gå genom blommande rhododendronskogar och öppna bergslandskap innan vi efter ca 4 timmars vandring kommer fram till Patle, byn där flera av våra lokala sherpas växt upp. Här blir det ett kärt och efterlängtat möte med deras familjer. I Patle kommer vi bo i så kallade home stays hos våra nyfunna vänner.

Under eftermiddagen kommer våra guider berätta mer om de olika välgörenhetsprojekten i hembyn, bland annat har det byggts telefonmast, bilvägar och en helikopterplatta i byn. Tidigare kunde man endast ta sig hit till fots…det tog då nästan 4 dagar att vandra hit från Kathmandu. Vi kommer även att besöka byns skola som byggdes av den lokala välgörenhetsorganisationen och som även Expeditionsresor varit med och sponsrat. På kvällen bjuder de gästvänliga lokalborna in till traditionsenlig Sherpafest.

DAG 9: FREDAG
[ MED HELIKOPTER TILLBAKA TILL KATHMANDU ]
Tidigt på morgonen tar vi oss med helikopter tillbaka till stadspulsen och civilisationen i Kathmandu. Vid klart väder kommer vi att ha en fantastisk utsikt över några av världens högsta berg och även se vart vi vandrat från ovan. För dig som önskar går det även att lägga till en längre helikoptertur för att åka upp till bland annat Namche Bazaar, Everest Base Camp och Gokyosjöarna. Åter i Kathmandu checkar vi in på vårt hotell och firar med en efterlängtad dusch. På kvällen firar vi med avslutningsmiddag på en av våra favoritrestauranger.


DAG 10: LÖRDAG
[ HEJDÅ NEPAL ]
Dagen är fri för återhämtning. Kanske lockar ett dopp i hotellets pool eller shopping i någon av stadens affärer? Varför inte passa på att köpa med fina souvenirer till vänner och familj därhemma. Sen eftermiddag åker vi mot flygplatsen, det är dags att säga hejdå till Nepal och flyga hem till Sverige igen.

DAG 11: SÖNDAG 27 APRIL, 2025
[ ANKOMST SVERIGE ]
Efter mellanlandning i Doha landar vi på morgonen åter på Arlanda, med oförglömliga minnen och upplevelser i bagaget.

 

VILL DU BOKA?! ELLER HAR DU FRÅGOR OCH FUNDERINGAR?
KONTAKTA OSS GÄRNA VIA FORMULÄRET NEDAN!