DAG FÖR DAG

DAG 1: ONSDAG 20 NOVEMBER, 2024
[ AVRESA SVERIGE/ANKOMST ECUADOR ]
Vi flyger tidigt på morgonen från Sverige till Amsterdam med KLM. Här möter Expeditionsresors guide upp för att gemensamt flyga vidare till Ecuadors huvudstad Quito. Eftersom Quito ligger 2 850 m ö.h. börjar acklimatiseringen redan när vi kliver av planet. Vi landar på Quitos flygplats på eftermiddagen samma dag och blir välkomnad av vår lokala engelsktalande guide och åker till vårt hotell som ligger i de centrala delarna av staden. Här checkar vi in och äter vår första gemensamma middag tillsammans.


DAG 2: TORSDAG
[ QUITO SIGHTSEEING & FÖRBEREDELSER ]
Efter frukost är det dags att börja acklimatisera sig till den tunna luften. Trots den stora jordbävningen staden drabbades av 1917, förblev den koloniala stadskärnan intakt och räknas till en av de bäst bevarade i Sydamerika. Quito står sedan 1978 med på UNESCO’s världsarvslista och bjuder på många fina upplevelser. Under förmiddagen tar vi oss till Gamla stan där vi besöker bland annat Basílica del Voto Nacional, La Compañíakyrkan och San Francisco Museet. Efter en god lunch på en av stadens lokala restauranger tar vi linbanan TelefériQo som kommer ta oss längs vulkanen Pichinchas bergssida upp till 4 000 meters höjd. Vid klart väder kommer vi njuta av en fantastisk utsikt över Quito och stadens omgivningar!
Tillbaka på hotellet väntar informationsgenomgång där vi går igenom de sista förberedelserna inför äventyret i bergen.


DAG 3: FREDAG
[ ACKLIMATISERING PASOCHOA, 4 200 M Ö.H. ]
Efter frukost tar vi oss en timmes bilresa söderut från Quito till vårt första äventyr i höglandet. Vandringen här är både lätt och belönande, med enastående vyer över Anderna. Vi följer en välmarkerad stig med några branta avsnitt nära toppen. Uppstigningen tar ungefär tre timmar, medan nedstigningen sker över lätt terräng i en utdöd vulkan och tar cirka två timmar. Uppe på toppen kan vi, vid klart väder, se ner till Machachidalen som också är känd som ”Volcanoes Avenue”, södra Quito och 360 graders panoramavy med över 10 vulkaner. Vi tar oss sedan en dryg timme söderut till byn El Chaupi där vi spenderar natten på 3 300 meters höjd.


DAG 4: LÖRDAG
[ TILL ILINIZAS REFUGE, 4 700 M Ö.H. ]

Efter frukost tar vi med oss lätt packning och åker med 4x4 pickup jeepar till Los Ilinizasreservatet. Efter ca 45 minuter kommer vi fram till La Virgen som är startpunkten för vår vandring. Härifrån tar det inte mer än tre timmar att nå vår refuge, som byggdes 1965 och är Ecuadors första. Denna charmiga lilla stuga erbjuder bekväma våningssängar och en autentisk atmosfär.
På eftermiddagen, om vädret tillåter, kan vi vandra ytterligare en timme till den lilla sjön som utgör den gamla kratern av dessa två ”tvillingtoppar”. Efter en god middag kryper vi ner i våra sovsäckar, redo för morgondagen.


DAG 5: SÖNDAG
[ ACKLIMATISERING ILINIZA NORTE, 5 127 M Ö.H. ]

Efter en god frukost är det dags för turens andra acklimatiseringsbestigning. Från vår refuge tar det normalt sett inte mer än 2,5 timmar, genom en kuperad terräng och med vissa branta partier, till toppen. Beroende på bergets förhållande kommer vi på plats bestämma om vi tar hjälp av rep eller inte, men oavsett är bestigningen inte svår. Vid nedstigningen väljer vi en annan väg som leder direkt till den nedre delen av berget i norr och La Virgen där våra 4x4 pickup jeepar står parkerade.
Vi kör till Chuquiragua Lodge för att hämta resten av vår utrustning och sedan åker vi ca tre timmar norrut till Otavaloområdet där vi övernattar i byn Peguche.


DAG 6: MÅNDAG
[ OTAVALO & CAYAMBE REFUGE, 4 600 M Ö.H. ]

Efter frukost besöker vi den lokala marknaden i Otavala. Det här är en av de mest berömda sevärdheterna i Ecuador och här kommer vi utan problem kunna spendera några timmar för att strosa runt bland färgglada ponchos och alpackamössor. Efter våra inköp åker vi en timme söderut till Cayambe där en god lunch väntar. På eftermiddagen tar vi hjälp av våra jeepar för att ta oss uppför Cayambevulkanen, som är den tredje högsta i Ecuador. Framme vid Ruales Oleas Berge Refuge, 4 600 m ö.h. gör vi oss hemmastadda, äter en tidig middag, vilar och förbereder oss för toppbestigningen
.

DAG 7: TISDAG
[ ACKLIMATISERING CAYAMBE, 5 790 M Ö.H. ]

Vid midnatt och i pannlampornas sken startar vi bestigningen mot toppen. Vi börjar på en stig av sand och sten, och efter en timme når vi glaciärerna. Därefter tar det ytterligare 5 - 6 timmar att nå toppen. Vi väljer en säker led över glaciären som är väl utmarkerad. När vi närmar oss toppen blir lutningen brantare, men väl uppe på toppen kan vi fira med att vi bestigit Ecuadors tredje högsta berg! Om vädret tillåter njuter vi av den fantastiska utsikten över Andernas vulkanlandskap innan vi beger oss nedåt igen. Nedstigningen tar halva tiden jämfört med uppförstigningen och för att få maximal återhämtning kommer vi vila och övernatta i Yanacocha Refuge som ligger vid foten av Cayambe.


DAG 8: ONSDAG
[ VILODAG ]

Efter äventyren i bergen tar vi oss söderut mot utkanten av Llanganati National Park. Resan hit tar ca 4 timmar och längs med vägen stannar vi för en god lunch. Vi checkar in på charmiga Hacienda Manteles som ligger fridfullt omringat av den frodiga molnskogen och med utsikt över aktiva vulkanen Tungurahua på 5 023 m ö.h. Här bor vi bekvämt och kommer att kunna ladda batterierna inför den kommande toppbestigningen. För de som önskar finns det några häftiga vattenfall att besöka några kilometer utanför staden.


DAG 9: TORSDAG
[ MOT CHIMBORAZO HIGH CAMP, 5 329 M Ö. H. ]

Efter en skön sovmorgon och god frukost kör vi vidare till Chimborazoreservatet. Här börjar vi vandringen upp mot Chimborazo High Camp. Vandringen upp hit är enkel och tar drygt tre timmar.
Vi installerar oss i High Camp som är utrustat med permanenta och stora kupoltält. Eftersom vi befinner oss på hög höjd kan det snöa och temperaturen kan sjunka ner till -10°C, så våra varma kläder och sköna sovsäckar kommer väl till pass. Vi äter en tidig middag, vilar och förbereder oss inför nattens toppbestigning.


DAG 10: FREDAG
[ TOPPBESTIGNING AV CHIMBORAZO, 6 263 M Ö.H. ]

Nu väntar den mest utmanande, men också den mest givande delen av turen. Vid midnatt ger vi oss i väg i pannlampornas sken. Klättringen upp till toppen kommer ta ca 6 - 7 timmar och består av två olika delar. Först kommer vi traversera från lägret över Castilloglaciären, ca 5 700 m ö.h. Därifrån tar vi oss till den första toppen, Veintimilla på 6 230 m ö.h. Chimborazo har hela 5 toppar som alla är sammanlänkade av en kam, Arista del Sol. Efter förtoppen väntar en stor platå som tar ca 45 minuter att korsa, sedan går vi lite nedåt för att därefter återigen ta höjd upp till huvudtoppen, Whymper.
Att vandra på över 6 000 m ö.h. känns nästan som att gå på månen. Detta är den plats på jorden som befinner sig längst ut i atmosfären, längre ut än Mt Everest topp på grund av jordens inte helt runda form. Belöningen av att nå toppen är magnifik med enastående utsikt över de omgivande bergen och den aktiva vulkanen Tungurahua. Det här är ett minne för livet! Vi firar med toppbilder och njuter av utsikten! Genomsnittlig lutning är 40 grader och vid några tillfällen passerar vi ställen med upp till 55 graders lutning. Det tar normalt sett ca 13 - 14 timmar för att nå toppen och sedan tillbaka till parkeringen där våra jeepar väntar. Lyckliga i kroppen åker vi till Baños de Agua Santa som också kallas "The gateway to Amazonas" eftersom det är den sista staden i Anderna innan man når Amazonasdjungeln. Här checkar vi in på Sangay Hotel & Spa där vi kan njuta av hotellets pool som är uppvärmd av områdets varma källor.


DAG 11: LÖRDAG
[ EXTRA DAG ]

Har vi dagen innan bestigit toppen kan vi gott unna oss en skön sovmorgon, annars är det idag det gäller...
Har vi redan avklarat toppen kan vi njuta av aktiviteterna i Baños de Agua Santa och efter lunch åker vi tillbaka till stadens puls i Quito. Här firar vi vårt storslagna äventyr med bubbel och en god middag.


DAG 12: SÖNDAG
[ HEJDÅ ECUADOR
 ]

Efter en god frukost är förmiddagen fri för återhämtning. Kanske lockar shopping i någon av stadens affärer? Varför inte passa på att köpa med fina souvenirer till vänner och familj därhemma. Efter en sista lunch är det dags att ta farväl av Ecuador. Vid 17-tiden flyger vi med KLM tillbaka till Amsterdam.


DAG 13: MÅNDAG 2 DECEMBER, 2024

[ ANKOMST SVERIGE ]
Efter flygplansbyte i Amsterdam landar vi i Sverige på kvällen med oförglömliga minnen och upplevelser i bagaget!

 

VILL DU BOKA?! ELLER HAR DU FRÅGOR OCH FUNDERINGAR?
KONTAKTA OSS GÄRNA VIA FORMULÄRET NEDAN!