DAG FÖR DAG

DAG 1
[ AVRESA SVERIGE ]

Vi flyger tidigt på morgonen med KLM via Amsterdam vidare till Perus huvudstad Lima där vi landar på kvällen. Vi checkar in på Costa del Sol Ramada Hotel som ligger vid flygplatsen, här äter vi en lättare måltid tillsammans innan vi sover av oss vår jetlag.

DAG 2
[ LIMA – CUSCO, 3 400 M Ö.H. ]

Efter frukost flyger vi vidare till Cusco, flygresan tar ca 1,5 timme. Eftersom staden ligger 3 400 m ö.h. använder vi resten av dagen till att vila och anpassa oss till den höga höjden. Efter att vi checkat in på vårt trevliga hotell äter vi lunch och får en kort sightseeing av staden till fots. Då många känner av höjden första dagen i Cusco äter vi middag på hotellet och vilar ut inför vårt kommande äventyr.

DAG 3
[ CUSCO – SACSAYHUAMÁN, 3 700 M Ö.H. ]

På morgonen åker vi till den vackra sjön Piuray där vi njuter av sol, bad och kajakpaddling. Till lunch bjuds det på något alldeles extra. Pachamanca är en lokal klassiker som tillagas i en grop i marken. Definitivt en upplevelse. På vägen tillbaka till hotellet stannar vi till vid några spännande och närliggande inkaruiner. Tillbaka i Cusco hinner vi duscha och fräscha till oss innan kvällens middag.

DAG 4
[ OLLANTAYTAMBO – LLACTAPATA, 2 788 M Ö.H. ]

På förmiddagen besöker vi det gamla inkafortet i Ollantaytambo. Efter att ha vandrat omkring och ätit lunch i byn åker vi vidare till Piscacucho (km 82) där vandringen börjar. Framme vid startpunkten hälsar vi på bärarna och kocken som kommer att ta hand om oss under vandringen. Eftersom vi börjar vandra senare än alla andra så slipper vi den riktigt stora trängseln som ibland kan förekomma på Inkaleden. Vi vandrar på böljade leder ovanför Urubambafloden till kvällens läger vid Llactapataruinerna, som ligger avskilt från de andra lägerplatserna.

Längd: 11 km. Beräknad tid: ca 6 timmar.

DAG 5
[ LLACTAPATA – LLULLUCHAPAMPA, 3 680 M Ö.H. ]

Efter en stadig frukost vandrar vi sakta upp genom Cusichacadalen och indianbyn Huayllabamba, den sista bebodda byn på Inkaleden. Det börjar gå brant uppåt, men när vi gått genom molnskogen till ljudet från kolibriernas sång kan vi skymta kvällens lägerplats vid Llulluchapampa. Det grästäckta området har en fantastisk utsikt över omgivningarna och ibland kan man även skåda andinska rådjur som kommer till området för att beta.

Längd: 9 km. Beräknad tid: ca 6 timmar.

DAG 6
[ LLULLUCHAPAMPA – PHUYUPATAMARCA, 4 200 M Ö.H. ]
Det här kommer att vara vandringens mest krävande dag, men säkert också en av de mest minnesvärda. Vi lämnar den subtropiska molnskogens täta grönska bakom oss för att övergå i mer karg alpin terräng. Strax efter lunch passerar vi Inkaledens högsta punkt, Warmiwanuscapasset, 4 212 m ö.h. Här stannar vi upp och insuper atmosfären innan vi fortsätter ner i Pacasmayodalen.

Vi fortsätter till Sayacmarca som upptäcktes av Hiram Bingham när han gick på Inkaleden till Machu Picchu. Efter några upp- och nedförsbackar kommer vi efter ca 3 timmars vandring fram till nattens läger vid Phuyupatamarca, ”platsen ovanför molnen”, beläget 3 650 m ö.h. Från lägerplatsen kan vi skåda ett av de vackraste snötäckta bergen kring Inkaleden, Salkantay. Med sina 6 721 m ö.h. var det ett heligt och viktigt berg i Inkariket.

Längd: 14 km. Beräknad tid: ca 8 timmar.

DAG 7
[ PHUYUPATAMARCA – MACHU PICCHU ]

Dagen då vi kommer att nå Machu Picchu är kommen. När vi kliver ut ur våra tält på morgonen har vi en fantastisk utsikt över området. Har vi tur kanske vi till och med får se solen gå upp över de vackra snöklädda bergen Salkantay och Veronica. På vägen ned genom bergen och molnskogen passerar vi inkaruinen Wiñay Wayna som är full av vackra orkidéer.

Till slut står vi vid bergssluttningen och är framme vid solporten, Inti Punku. När vi går igenom den gamla stenporten kommer vi att se Machu Picchu träda fram bland molnen framför oss. Efter att vi fyllt minneskorten med otaliga kort på underverket hoppar vi in i bussen som kommer att ta oss ner till den livliga byn, Aguas Calientes. Här checkar vi in på vårt trevliga hotell där vi njuter av en välförtjänt dusch och äter en god middag.

Längd: 4 km. Beräknad tid: ca 3 - 5 timmar.

DAG 8
[ MACHU PICCHU – CUSCO ] 

Vi går upp tidigt på morgonen för att besöka den gamla inkastaden Machu Picchu. Det är många som ska upp till Machu Picchu så vi kommer försöka vara bland de första bussarna för att undvika den riktigt stora trängseln som kan förekomma. Under några timmar kommer vi få en guidad tur bland ruinerna och insuper den otroliga atmosfären som finns här. När det är dags för lunch tar vi oss tillbaka till aguas Calientes för att på eftermiddagen ta oss med tåg tillbaka till Cusco igen. Under tågresan får vi njuta av otroliga bergsvyer och det börjar sakta sjunka in vad vi fått uppleva under de här vandringsdagarna. Framme i byn Ollanta äter vi middag på en trevlig restaurang innan vi med vår privata buss åker tillbaka till Cusco. Vi kommer fram till Cusco vid 20-tiden och checkar åter in på vårt hotell.

DAG 9
[ FRI DAG I CUSCO ]
 

Dagen är fri för egna upptäcktsfärder eller varför inte passa på att inhandla varma, sköna alpackamössor till nära och kära. På kvällen njuter vi av en god avskedsmiddag för att fira ett lyckat äventyr.

DAG 10
[ HEJDÅ PERU OCH INKARIKET ]

Efter en skön sovmorgon och god frukost är det dags att säga hejdå till Cusco och Peru. Vi flyger åter med inrikesflyg tillbaka till Lima för flyg tillbaka till Sverige.

DAG 11
[ HEMKOMST SVERIGE ]

Efter flygplansbyte i Amsterdam landar vi i Sverige på kvällen med ett stort äventyr rikare i bagaget!

 

VILL DU BOKA?! ELLER HAR DU FRÅGOR OCH FUNDERINGAR?
KONTAKTA OSS GÄRNA VIA FORMULÄRET NEDAN!