DAG FÖR DAG

DAG 1: LÖRDAG
[ AVRESA SVERIGE ]
Avresa från Arlanda på förmiddagen till Istanbul där vi byter flyg.


DAG 2: SÖNDAG
[ ANKOMST MONGOLIET ]
Efter mellanlandning i Istanbul landar vi i Mongoliet och huvudstaden Ulaanbaatar tidigt på morgonen. Vi blir välkomnade av vår starke man på plats och körda till vårt hotell som ligger centralt. Efter att vi installerat oss på rummen och vilat upp oss lite efter flygresan är det dags för sightseeing i denna stad som är full av kontraster och speglar livet i Mongoliet. Trots att staden är modern är det inte ovanligt att man ser nomader som rider på gatorna iförda sina traditionella dräkter. Vi promenerar till Djingis Khan Square som är stadens huvudtorg och ligger endast ett stenkast från vårt hotell. Vi fortsätter sedan till nationalhistoriska museet där vi kan skåda 2 000 år gamla artefakter från stäppimperiet.

Åter på hotellet har vi informationsgenomgång där vi går igenom förberedelserna inför vårt äventyr som nomader i den mongoliska vildmarken. På kvällen njuter vi av en god välkomstmiddag och somnar gott i hotellets sängar.

DAG 3: MÅNDAG
[ UT I VILDMARKEN TILL HUDHIIN OVOO ]
Efter en skön natts sömn och frukost är dags för vårt äventyr. Vi lämnar Ulaanbaatar och kör i ca tre timmar till Huhdiin Ovoo stäppen. Längs med vägen kommer vi att besöka den över 40 meter höga Djingis Khan statyn. Enligt legenden var det på den här platsen Djingis Khan hittade den gyllene piskan. 

När vi kommer fram till vägs ände möter vi våra mongoliska lokalguider. Tillsammans med dem vandrar vi ut i vildmarken. På yakkärran kan vi transportera vår utrustning och där ligger även jurtan (ger) lastad, som vi ska bo i första natten. På en vacker plats vid floden kommer vi sedan bygga våra egna jurtor, givetvis med hjälp av våra guider. Vår kock lagar en god middag som vi avnjuter vid den mysiga lägerelden.

DAG 4: TISDAG
[ TILL JALMAN MEADOWS ]
Efter att ha sovit gott i jurtorna äter vi en god frukost och packar ihop vårt läger och lastar det på yakkärran. Vi vandrar i vacker miljö över böljande kullar den sista biten till Jalman Meadows dit vi kommer på eftermiddagen. I campen finns stora och fina permanenta jurtor som vi kommer att bo i under vistelsen här. Vi kommer att sova i riktiga sängar och helt enkelt ha det fantastiskt fint. Mongolerna kommer dela med sig av sina traditioner och seder och efter middagen är det återigen dags att slå sig ner runt lägerelden för att njuta av den stjärnprydda himlen. Har vi tur hör vi vargarna yla på avstånd.

DAG 5: ONSDAG
[ HELDAG JALMAN MEADOWS ]
Heldag med möjlighet till en rad olika aktiviteter vid Jalman Meadows. Om du vill kan du följa med på en vandring i det natursköna området eller ta en mountainbiketur på stäppen. Vid den vackra floden finns det gummibåtar och kajaker samt en bastu där vi kan avrunda aktiviteterna med ett uppiggande bad i det friska vattnet. På kvällen kommer det bjudas på en spektakulär och traditionell middag som tillagas runt och i elden...

DAG 6: TORSDAG
[ TILL ARBURD SANDS ]
Efter frukost vandrar vi i drygt två timmar nedströms till Tuul River Valley. Den avlägsna airstripen som ligger belägen här sägs vara Mongoliets mest natursköna landningsbana. Vi hoppar in i vårt privatchartrade plan för att flyga drygt en timme sydväst till Arburd Sands som är en lång sanddyna i närheten av Gobiöknen. Vid ankomst blir vi välkomnade av lokala nomader och deras kameler. Vi lastar på kamelkärrorna och vandrar i ca 1 - 2 timmar till kvällens läger. Även här kommer vi att bo i en fin camp med egna jurtor och tillsammans med lokalbefolkningen lära oss mer om deras sätt att leva i harmoni med naturen.

DAG 7: FREDAG
[ HELDAG ARBURD SANDS ]
Idag kommer vi att besöka Zorgol Hairkhan Uul (de heliga bergen i Zorgol). Dessa vertikala bergsklippor anses vara Mongoliets bästa klätterväggar. Har vi tur får vi under dagen skåda de vilda djur som finns i området, som bland annat sibiriska stenbockar och Argalifår, som är världens största får. Vi kommer även få chans att resa tillbaka i tiden genom gamla antika hällristningar och besöka Khar Lake, den Svarta Sjön.

DAG 8: LÖRDAG
[ TILLBAKA TILL ULAANBAATAR ]
Efter en sista natt i vildmarken är det dags att packa ihop och bege sig tillbaka till civilisationen i Ulaanbaatar. Efter att ha checkat in på vårt hotell finns det tid att inhandla häftiga mongoliska souvenirer. På eftermiddagen kommer vi att få uppleva en traditionell mongolisk kulturafton där det bjuds på akrobatik, dans, musik och spektakulära mongoliska strupsången. På kvällen äter vi en härlig avslutningsmiddag på finrestaurang och skålar i goda drycker.

DAG 9: SÖNDAG
[ HEJDÅ MONGOLIET / ANKOMST SVERIGE ]
Vi vaknar tidigt för att åka till flygplatsen. Det har blivit dags att säga hejdå till Mongoliet och flyga hem till Sverige igen. Efter mellanlandning Istanbul landar vi åter på Arlanda vid 17-tiden med oförglömliga minnen och upplevelser i bagaget.

VILL DU BOKA?! ELLER HAR DU FRÅGOR OCH FUNDERINGAR?
KONTAKTA OSS GÄRNA VIA FORMULÄRET NEDAN!