DAG FÖR DAG

DAG 1
[ ANKOMST ARKTIS ]
Vi flyger tidigt på morgonen via Oslo till Svalbard och Longyearbyen där vi landar efter lunch. Vi går en rundtur på byn och besöker det prisbelönta Svalbard Museum där vi lär oss mer om Svalbard samt Arktis förr och nu. Senare på eftermiddagen kliver vi ombord på fartyget där vi träffar besättningen och får en säkerhetsgenomgång medan vi sakta lämnar hamnen för att segla ut ur Adventsfjorden och via Isfjorden ut i den arktiska vildmarken. Vi gör oss hemmastadda i våra hytter och ombord på fartyget. Under kvällen äter vi välkomstmiddag, umgås och ser de magnifika glaciärerna passera medan vi stävar ut mot isbjörnens rike.

DAG 2 – 7
[ PÅ ÄVENTYR I ISBJÖRNENS RIKE ]
Kryssandes genom drivisen kommer vår färdrutt att anpassas efter väder- och isförhållanden. Målsättningen är att få ut så mycket som möjligt av vår arktiska vistelse och varje dag göra en eller flera landstigningar med gummibåt. Med största sannolikhet kommer vi att kryssa genom drivisen på nordsidan av Spetsbergen och Nordaustlandet. Nedan är några av platserna vi kan komma att besöka.

Barentsburg
Precis som Longyearbyen är det här ett kolgruvesamhälle, men här har tiden stannat och mitt i byn står Lenin fortfarande som staty. Vi går en rundtur i byn och besöker även byns hotell där vi passar på att skåla med traditionsenlig rysk vodka i baren.


Prins Karls Forland
Denna långsmala ö längs Spetsbergens västkust är täckt av en magnifik och snöklädd bergskedja. Ön är ett populärt tillhåll för bland annat valrossar, polarrävar, knubbsälar och havsfåglar. Vattnet i den här delen är relativt grunt, vilket innebär att endast små fartyg kan kryssa igenom.

Forskarbyn Ny-Ålesund
En av världens nordligaste bosättningar, med sina 35 bofasta invånare är det den fjärde största byn på Svalbard. Här finns även världens nordligaste postkontor. Tidigare var det här ett kolgruvesamhälle som senare gjorts om till en internationell forskarby. Flera länder har sina egna forskningsstationer här och på sommaren när forskarna kommer till byn är aktiviteten hög. Historisk mark eftersom det var från Ny-Ålesund som polarhjältarna Amundsen och Nobile startade sina djärva försök att flyga till Nordpolen.

Virgohamna, Danskøya
En annan historisk viktig plats då det var här man hittade Andrée, Frænkel och Strindbergs kvarlevor från deras expedition. År 1897 försökte de flyga till Nordpolen med ballongen Örnen, men tvingades nödlanda på packisen norr om Svalbard. Här började den ödesdigra isvandringen som tog dem till Vitön, där deras kvarlevor återfanns 33 år senare. I Virgohamna kan man se rester av ballonghuset och högar med järnfilspån som de blandade med svavelsyra för att framställa ballongens vätgas.

Fantastiska fjordar
Svalbards kuster har mängder av fjordar där mäktiga glaciärer kalvar i havet och som alla hyser ett rikt djurliv. För att nämna några exempel:
Liefdefjorden, vars namn betyder kärleksfjorden har vackert snöklädda bergstoppar i fonden. Här häckar ejder och spetsbergsgås och ibland kan man även få syn på den ovanliga praktejdern. Längst in i fjorden ligger den spektakulära Monacoglaciären där vi förhoppningsvis möter isbjörn på isflaken mellan de isberg av mångtusenårig glaciäris som flyter runt i vattnet.
Krossfjorden njuter vi av 14-juliglaciärens vackert skulpterade front. På klipporna vid sidan av den isblåskiftande glaciären häckar spetsbergsgrisslor och tretåig mås. Längst in i Lilliehöökfjorden sträcker den makalöst vackra Lilliehööksglaciären ut sig över fyra kilometer. Den natursköna Raudfjorden med sina spetsiga berg och dramatiska glaciärformationer är ett favorittillhåll för säl. Klipporna och stränderna bjuder även på ett sjudande fågelliv där vi ofta även ser räv, ren och isbjörn.

Norra Spetsbergen
Norr om Spetsbergen möter vi kanske packiskanten. Hit kommer inte många fartyg och vi kan njuta av den stillhet som råder i detta magiska islandskap. Här ökar även chanserna att se isbjörn och vi spanar ständigt för att få en skymt av detta nästan utrotningshotade djur.

Hinlopen, Alkefjellet och Nordaustlandet
Nordaustlandet är med sina 15 000 kmden näst största ön på Svalbard. Under goda förhållanden släpper isen in oss i Hinlopen och vi når Alkefjellet. En lodrät och spektakulär basaltklippa som utgör häckningsplats för runt 200 000 spetsbergsgrisslor, ett av de största i sitt slag. Kanske seglar vi till och med vidare in i vackra Palanderbukta på Nordaustlandet. Om isen tillåter tar vi oss även till Sjuøyane norr om Nordaustlandet, där vi finner en stor valrosskoloni, samt österut till Storøya där ofta valross och isbjörn samsas på stranden. Kanske når vi även Kvitøya, där Andrée och hans vänner såg sina sista dagar.

Hornsund
Hornsund bjuder på ett av Svalbards vackraste landskap med sina dramatiska bergskedjor som omges av glaciärer som likt floder söker sig ned i fjorden. Vattnet är fullt av fågel, säl och ofta även isbjörn.

Spetsbergens östkust
På Spetsbergens östkust finner vi troligtvis så här tidigt på sommaren gott om drivis. Detta är isbjörnsområde och om vi tar oss hit söker vi igenom islandskapet och hoppas finna isbjörn. 

DAG 8
[ TILLBAKA TILL LONGYEARBYEN ]
Vi anländer åter till Longyearbyen på eftermiddagen. På kvällen svidar vi om för att bege oss till restaurang Huset, en av Norges bästa krogar. Här njuter vi av en delikat 5-rätters middag med inslag av lokala ingredienser som vi sköljer ned med utvalda viner från restaurangens stora vinkällare. För de som önskar fortsätter kvällen med en drink (eller två…) på bybornas lokalhak, Karlsberger Pub.

DAG 9
[ HEJDÅ ARKTIS ]

Efter en skön sovmorgon finns det tid att utforska byn och kanske inhandla någon souvenir till familj och vänner där hemma. Rejäl lunch intas på Kroa innan det är dags att åka till flygplatsen för att flyga tillbaka till Sverige. När vi senare på kvällen landar i Stockholm är vi bitna av polarbacillen och ett fantastiskt äventyr rikare i bagaget.

Observera: vår rutt beror helt på väder, isförhållanden och djurmöten. Det som nämns ovan är endast exempel på några av de fantastiska platser som Svalbard har att visa. Vi strävar alltid efter att maximera din upplevelse i Arktis. Flexibilitet är nyckeln till en lyckad expedition!

 

VILL DU BOKA?! ELLER HAR DU FRÅGOR OCH FUNDERINGAR?
KONTAKTA OSS GÄRNA VIA FORMULÄRET NEDAN!