PATLE TREK

VANDRING I NEPAL

UNDER DEN HÄR VANDRINGEN TAR VÅR LOKALGUIDE MED OSS TILL SIN HEMBY PATLE. DET HÄR EN VANDRING LÅNGT BORT FRÅN DE VANLIGA OCH MER KÄNDA VANDRINGSLEDERNA I NEPAL. BERGSBYN PATLE ÄR HEMBY TILL MÅNGA AV VÅRA LOKALA GUIDER OCH BÄRARE. HÄR FÅR VI TRÄFFA DERAS FAMILJER OCH BESÖKER ÄVEN BYNS SKOLA SOM EXPEDITIONSRESOR VARIT MED OCH SPONSRAT. HÄR FINNS DET INGA HOTELL UTAN VI KOMMER ATT BO I MYSIGA OCH GEMYTLIGA TEHUS SOM DRIVS AV DEN GÄSTVÄNLIGA LOKALBEFOLKNINGEN.

I APRIL ÄR DET SKÖNT OCH BEHAGLIGT ATT MÖTA VÅREN I NEPAL. VI KOMMER ATT GÅ BLAND LUMMIGA RHODODENDRONSKOGAR SOM STÅR I FULL BLOM. TILLSAMMANS MED HIMALAYAS BERGSMASSIV SOM KULISS KOMMER VANDRINGEN ATT BJUDA PÅ FLERA INSTAGRAMVÄNLIGA FOTOTILLFÄLLEN.

DU BEHÖVER INTE HA NÅGON TIDIGARE VANDRINGSVANA FÖR ATT FÖLJA MED PÅ DEN HÄR TUREN. DEN HÖGSTA PUNKTEN UNDER VANDRINGEN ÄR PIKEY PEAK, 4 065 M Ö.H. MEN ENLIGT OSS ÄR DETTA INGEN TOPPTUR UTAN DET ÄR SJÄLVA VANDRINGEN OCH MÖTENA MED LOKAL BEFOLKNINGEN I SIG SOM ÄR HÖJDPUNKTEN UNDER RESAN. FLERA AV VÅRA LOKALA GUIDER OCH BÄRARE HAR VÄXT UPP I OMRÅDET OCH HAR FORTFARANDE KVAR SIN FAMILJ OCH SLÄKT HÄR. DE KOMMER VISA OSS SINA SMULTRONSTÄLLEN I OMRÅDET SAMT VILKA ”KULLAR” OCH BERGSPASS DE SPRANG OMKRING OCH LEKTE PÅ SOM BARN. DEN HÄR TUREN KOMMER BJUDA PÅ NÄRA MÖTEN MED LOKALBEFOLKNINGEN OCH GE OFÖRGLÖMLIGA MINNEN FÖR LIVET.

TUREN BÖRJAR I NEPALS HÄRLIGT MYLLRANDE HUVUDSTAD Kathmandu med sightseeing. Efter två dagar i Kathmandu lämnar vi civilisationen med våra jeepar. Vi följer den turkosblå floden längs slingriga bergsvägar och gröna bergslandskap innan vi kommer fram till bergsbyn Japre, 2 800 m ö.h. där även Pemba och flera av våra lokala sherpas har sin familj och släktingar. Efter middag och övernattning är det dags att äntligen få sträcka på benen, vi genomför en traditionell pujaceremoni innan vi börjar vandringen till byn Bhulebhule. Framme vid Pikey Peak Base Camp installerar vi oss i det lokala tehuset, har vi tur tar tehusets ägare fram sitt munspel och bjuder upp till dans.

DAGEN DÄRPÅ KLIVER VI UPP INNAN solen gått upp för att gå den sista biten upp mot Pikey Peak. Lagom till solens första strålar kikar fram ovanför Himalayas bergsmassiv når vi toppen, 4 065 m ö.h. Vid klart väder kommer vi att ha panoramautsikt över bland annat Everest, Makalu, Ama Dablam och Lhotse - några av världens högsta berg. Enligt Sir Edmund Hillary, som var den första att bestiga Everest, är utsikten härifrån en av de bästa i världen.

FRAMME I PATLE bjuds vi på många varma leenden och skratt. Hit kommer få turister, gästfriheten och mötena vi bjuds på kommer att beröra oss i lång tid framöver. Här bekantar vi oss med våra guiders familjer och vänner, besöker den lokala skolan och lär oss mer om de välgörenhetsprojekt som de jobbar med i området.

EFTER VÅRT ÄVENTYR I BERGEN tar vi oss med helikopter tillbaka till Kathmandu. Vid klart väder kommer vi att ha en fantastisk utsikt över några av världens högsta berg och även se vart vi vandrat från ovan. För dig som önskar går det även att lägga till en längre helikoptertur för att åka upp till bland annat sherpas huvudby Namche Bazaar, Everest Base Camp och de vackra Gokyosjöarna för att avsluta med självaste Everest på nära håll. Tillbaka i civilisationen i Kathmandu checkar vi åter in på vårt hotell och firar med avslutningsmiddag på en av våra favoritrestauranger.

 

VILL DU BOKA?! ELLER HAR DU FRÅGOR OCH FUNDERINGAR?
KONTAKTA OSS GÄRNA VIA FORMULÄRET NEDAN!