ÄVENTYR I ISBJÖRNENS RIKE

OMBORD PÅ EXPEDITIONSFARTYGET M/S VIRGO

MITT EMELLAN NORGE OCH NORDPOLEN LIGGER DEN MYTOMSPUNNA ÖGRUPPEN SVALBARD. ATT BESÖKA POLARTRAKTERNA MED SINA ORÖRDA VILDMARKER ÄR EN MAGISK UPPLEVELSE. UNDER SLUTET AV APRIL OCH BÖRJAN AV MAJ ÄR FÖRHÅLLANDENA MYCKET FINA FÖR ATT UPPTÄCKA SVALBARD. VINTERN HAR BÖRJAT SLÄPPA SITT GREPP OM ÖGRUPPEN OCH DET ÄR EN MÄKTIG UPPLEVELSE ATT FÅ UPPLEVA SVALBARDS LIVLIGA DJUR- OCH NATURLIV UNDER DENNA TID PÅ ÅRET.

VÅRT FARTYG M/S VIRGO ÄR ETT EXKLUSIVT FARTYG DÄR VI RESER MED ENDAST 12 PASSAGERARE. DET ÄR TILLRÄCKLIGT LITET FÖR ATT KOMMA NÄRA BÅDE DJUREN OCH NATUREN, MEN SAMTIDIGT KRAFTFULLT OCH SÄKERT FÖR ATT KLARA AV FÖRHÅLLANDENA SOM RÅDER I ARKTIS. M/S VIRGO ÄR NYRENOVERAT MED RYMLIGA HYTTER, SÄLLSKAPSLOUNGE, ETT STORT DÄCK OCH BRYGGAN ÄR ALLTID ÖPPEN FÖR BESÖK.

VI UPPLEVER SVALBARDS VACKRA NATUR OCH DJURLIV HELA DAGARNA (OCH ÄVEN NATTETID OM ISBJÖRNEN ELLER ANDRA DJUR SKULLE KOMMA PÅ BESÖK). VI KOMMER ÄVEN ATT STÖTA PÅ VALROSS OCH FÖRHOPPNINGSVIS OLIKA ARTER AV VAL OCH SÄL. PÅ LAND FÅR VI SE BÅDE FJÄLLRÄV OCH SVALBARDREN. DEN HÄR TIDEN PÅ ÅRET ANKOMMER DESSUTOM FÅGLARNA, I MILJONTALS, TILL DESSA NORDLIGA BREDDGRADER. 

ATT FÅ UPPLEVA SVALBARDS VACKRA VILDMARK MED ETT EXKLUSIVT FARTYG SOM M/S VIRGO TILLSAMMANS MED OLA SKINNARMO ÄR EN SVÅRSLAGEN OCH OFÖRGLÖMLIG UPPLEVELSE.

VI BÖRJAR VÅRT ARKTISKA ÄVENTYR med rundtur i huvudbyn Longyearbyen där vi besöker museet och lär oss mer om Svalbard samt Arktis förr och nu.

MÅLET MED EXPEDITIONEN ÄR ATT utforska djur- och naturlivet på Svalbard. Vi kommer att få unika möjligheter till nära möten med Arktis vilda invånare i deras egen miljö.

GUIDE OCH CICERON ÄR ÄVENTYRAREN Ola Skinnarmo som kommer att visa dig sina smultronställen från Svalbard. Han kommer även att bjuda på spännande anekdoter från både Svalbard och resten av Polarhavet.

VI BOR BEKVÄMT OMBORD på expeditionsfartyget M/S Virgo. En eller flera gånger om dagen lämnar vi fartyget för att göra landstigningar eller utflykter med våra stabila gummibåtar. Vi äter våra goda måltider ombord, tillagade av fartygets duktiga kock. Vi sätter även guldkant på turen och inkluderar vin och öl till middagarna ombord.

NÄR VI INTE UTFORSKAR SVALBARDS NATUR utanför fartyget njuter vi på däck och spanar efter bland annat isbjörnar, valar, sälar och annat djurliv eller umgås i den mysiga loungen. 

SVALBARD LÄMNAR INGEN OBERÖRD. När vi flyger tillbaka till Sverige är det svårt att förstå hur mycket vackert vi upplevt under dessa dagar.

 

DAG FÖR DAG

DAG 1: MÅNDAG 25 APRIL, 2022
[ PÅ ÄVENTYR I ISBJÖRNENS RIKE ]

Vi flyger tidigt på morgonen via Oslo till Svalbard och Longyearbyen där vi landar efter lunch. Vi går en rundtur på byn och besöker prisbelönta Svalbard Museum där vi lär oss mer om Svalbard samt Arktis förr och nu. Senare på eftermiddagen kliver vi ombord på fartyget där vi träffar besättningen. Vi får en säkerhetsgenomgång medan vi sakta lämnar hamnen för att segla ut ur Adventsfjorden ut i den arktiska vildmarken. Vi gör oss hemmastadda i våra hytter och ombord på fartyget. Under kvällen äter vi välkomstmiddag, umgås och ser de magnifika glaciärerna passera medan vi stävar ut mot isbjörnens rike.

DAG 2 - 8: TISDAG - MÅNDAG
[ PÅ ÄVENTYR I ISBJÖRNENS RIKE ]
Kryssandes genom drivisen kommer vår färdrutt att anpassas efter väder- och isförhållanden. Målsättningen är att få ut så mycket som möjligt av vår arktiska vistelse och varje dag göra en eller flera landstigningar med gummibåt. Nedan är några av platserna vi kan komma att besöka:

DET FINNS FANTASTISKA FJORDAR längs med Svalbards kust där mäktiga glaciärer kalvar i havet och som alla hyser ett rikt djurliv. I Krossfjorden njuter vi av 14-juliglaciärens vackert skulpterade front. På klipporna vid sidan av den isblåskiftande glaciären häckar spetsbergsgrisslor och tretåig mås. Längst in i Lilliehöökfjorden sträcker den vackra Lilliehööksglaciären ut sig över fyra kilometer.

FORSKARSBYN NY-ÅLESUND ligger i bildsköna Kongsfjorden och är en av världens nordligaste bosättningar. Här finns även världens nordligaste postkontor. Tidigare var det här ett kolgruvesamhälle som senare gjorts om till en internationell forskarby. Flera länder har sina egna forskningsstationer här och på sommaren när forskarna kommer till byn är aktiviteten hög.

HORNSUND bjuder på ett av Svalbards vackraste landskap med sina dramatiska berg som omges av glaciärer som likt floder söker sig ned i fjorden. Vattnet är fullt av fågel, säl och ofta även isbjörn. Har vi tur möter vi isbjörnen på isflaken mellan de isberg av mångtusenårig glaciäris som flyter runt i vattnet.

I VIRGOHAMNA PÅ DANSKØYA kan man se rester från polarexpeditionen som Salomon August Andrée genomförde 1897. Det var härifrån han och hans team försökte flyga till Nordpolen med ballongen Örnen, men de tvingades redan efter kort tid att nödlanda på packisen norr om Svalbard. Där började den ödesdigra isvandringen som till slut tog dem till Vitön, där deras kvarlevor återfanns 33 år senare.

NORR OM SPETSBERGEN möter vi troligtvis packiskanten. Hit kommer inte många fartyg och vi kan njuta av den stillhet som råder i detta magiska islandskap. Här ökar även chanserna att se isbjörn och vi spanar ständigt för att få en skymt av detta nästan utrotningshotade djur.

DAG 9: TISDAG3 MAJ, 2022
[ HEJDÅ ARKTIS ]
Vi seglar in i Isfjorden och anländer åter till Longyearbyen på morgonen. Efter att vi sagt hejdå till besättningen går vi ner på byn där vi äter en god och kolhydratrik lunch. Det finns tid att inhandla någon souvenir till familj och vänner därhemma. Senare på eftermiddagen åker vi till flygplatsen för att flyga tillbaka till Sverige. När vi senare på kvällen landar i Sverige är vi bitna av polarbacillen och har ett fantastiskt äventyr rikare i bagaget.

 

DATUM OCH INFORMATION

RESANS MÅL: Upptäcka Svalbard med M/S Virgo 
RESANS LÄNGD: 9 dagar
GROUP SIZE: max 12 gäster
BOENDE: del i dubbelhytt
DATUM: 25 april - 3 maj, 2022 (enstaka platser kvar)

Ingår:
Guidning av Ola Skinnarmo

Tillstånd på Svalbard
Samtliga aktiviteter och transporter
8 nätter ombord på M/S Virgo
Samtliga måltider
Öl/vin till middagar ombord på fartyget
Stor exklusiv fotodagbok och bilder från resan
Utförlig utrustningslista och reseinformation
Och mer där till...

Ingår inte:
Reseförsäkring och avbeställningsskydd
Flyg till/från Longyearbyen (vi hjälper dig att boka denna resa)
Dricks till besättningen ombord

Vår rutt beror helt på väder, isförhållanden och djurmöten. Det som nämns ovan är endast exempel på några av de fantastiska platser som Svalbard har att visa. Vi strävar alltid efter att maximera din upplevelse i Arktis. Flexibilitet är nyckeln till en lyckad expedition!

 

VILL DU BOKA? ELLER HAR DU FRÅGOR OCH FUNDERINGAR?
KONTAKTA OSS GÄRNA VIA FORMULÄRET NEDAN!