DAG FÖR DAG

DAG 1: FREDAG
[ AVRESA STOCKHOLM CENTRALSTATION ]

Vid 18-tiden tar vi nattåget norrut från Stockholms Centralstation. Vi reser bekvämt och somnar gott till tågets gungande rytm.


DAG 2: LÖRDAG
[ ANKOMST ABISKO TURISTSTATION ]
Vi anländer i Abisko vid 11-tiden på förmiddagen och checkar in i våra rum på Abisko turiststation innan en god första lunch tillsammans. Vi har gott om tid att förbereda vår packning innan turen börjar på riktigt imorgon. Omgivningen är storslagen runt Abisko med Lapporten i fjärran och den mäktiga canyonen runt hörnet. Vi laddar med en energirik middag i restaurangen och har vi tur kanske säsongens sista norrsken visar sig för oss innan det är läggdags
.

DAG 3: SÖNDAG
[ IN I ABISKO NATIONALPARK MOT ABISKOJAURESTUGORNA ]
Efter en rejäl frukost är det äntligen dags att bege sig iväg. Vi ser över packningen en sista gång, sätter på oss skidorna och skidar söderut i behagligt tempo. Första natten bor vi i fjällstugorna vid Abiskojaure. Här bor vi inomhus och värmer oss i den vedeldade bastun som finns här.

Dagens etapp: ca 15 km. 

DAG 4: MÅNDAG
[ UPP PÅ KALFJÄLLET MOT ALESJAURESTUGORNA ]
Med en rejäl frukost som uppladdning packar vi ihop vår utrustning och tar oss vidare upp på kalfjället. Alesjaurestugorna är dagens mål. Alesjaure ligger på en höjd och har vid klart väder milsvid utsikt över dalgången. Här finns bekvämligheter i form av bastu och en liten affär som säljer proviant och snacks som känns extra lyxiga här mitt ute på fjället. Vi njuter av god mat och en fantastisk utsikt under skidturen.

Dagens etapp: ca 20 km.

DAG 5: TISDAG
[ TJÄKTASTUGORNA ]
Idag har vi en kortare dag framför oss och kan njuta av en sovmorgon innan vi beger oss iväg mot Tjäktastugorna som är dagens mål.

Dagens etapp: ca 13 km.

DAG 6: ONSDAG
[ ÖVER TJÄKTAPASSET TILL SÄLKASTUGORNA ]
Efter en rejäl frukost beger vi oss i lugnt tempo upp mot Tjäktjapasset på 1 140 m ö.h. Högst upp finns en raststuga där vi fyller på energireserverna med något gott. Dalgången öppnar upp sig och dagen bjuder på fantastiska vidder innan vi ankommer till Sälka som är dagens mål. Här värmer vi oss i den vedeldade bastun med något gott att äta och dricka.

Dagens etapp: ca 12 km.

DAG 7: TORSDAG
[ RESERVDAG VID SÄLKA ]
Idag unnar vi oss en sovmorgon innan vi äter en god frukost tillsammans. Denna dag är en extradag som vi kan använda för att antingen bara ta det lugnt och njuta av fjällvärldens lugn, elda lite i stugan och kanske läsa en bok. Den som vill kan också ge sig ut på en fin dagstur i omgivningarna kring Sälkastugorna.

DAG 8: FREDAG
[ VIA TJÄKTAVAGGE TILL SINGISTUGORNA ]
Turen fortsätter genom Tjäktavagge med sitt storslagna, karaktäristiska utseende. Dalen blir bredare och sträckan är lättåkt. Är sikten god kan vi se Kebnekaisetoppen och alla de andra höga fjäll som ligger vackert runt omkring oss. Mäktiga glaciärer och imponerande branter kantar vår väg. Målet för dagen är Singistugorna.

Dagens etapp: ca 12 km.

DAG 9: LÖRDAG
[ GENOM LADDJUVAGGE TILL KEBNEKAISE FJÄLLSTATION ]
Genom Laddjuvagge skidar vi vidare mot dagens mål som är Kebnekaise fjällstation. Naturen är dramatisk med mäktiga branter som omger oss. Efter några kilometer öppnar landskapet upp sig och vi möts av den imponerande synen av berget Tuolpagorni. Sista biten upp mot Kebnekaise fjällstation går lätt för nu väntar en dusch, en kall öl och en god lördagssmiddag i Elsas kök, restaurangen på fjällstationen! Kanske känns det lite konstigt att vara tillbaka i civilisationen med både telefontäckning och internetuppkoppling.

Dagens etapp: ca 14 km.

DAG 10: SÖNDAG
[ HEJDÅ FJÄLLVÄRLDEN ]
Idag vaknar vi upp på Kebnekaise fjällstation efter en skön sovmorgon. I Elsas kök äter vi nybakta frallor till frukost och blickar ut över den vackra plats vi befinner oss på. Efter lunch packar vi ihop våra ryggsäckar innan vi sätter oss i skoterkälkarna för att ta oss tillbaka till Nikkaluokta. Efter flera dagar på skidor känns det lyxigt att få ta sig tillbaka till civilisation med hjälp av skoterns krafter. Med buss tar vi oss tillbaka till Kiruna och därifrån tåget söderut mot Stockholm.

DAG 11: MÅNDAG
[ ANKOMST STOCKHOLM CENTRAL ]
Vi vaknar upp utvilade när tåget åter rullar in på Stockholm Central, ett stort och livslångt äventyr rikare!

 

VILL DU BOKA?! ELLER HAR DU FRÅGOR OCH FUNDERINGAR?
KONTAKTA OSS GÄRNA VIA FORMULÄRET NEDAN!