DAG FÖR DAG

DAG 1: TISDAG
[ ANKOMST ARKTIS ]
Vi flyger tidigt på morgonen via Oslo till Svalbard och Longyearbyen där vi landar efter lunch. Vi går en rundtur på byn och besöker det prisbelönta Svalbard Museum där vi lär oss mer om Svalbard samt Arktis förr och nu. Senare på eftermiddagen kliver vi ombord på fartyget där vi träffar besättningen. Vi får en säkerhetsgenomgång medan vi sakta lämnar hamnen för att segla ut i Isfjorden och den arktiska vildmarken. Vi gör oss hemmastadda i våra fina hytter och ombord på fartyget. För att kickstarta expeditionen gör vi en landstigning där chanserna är stora för att se både fjällräv och valross. Senare på kvällen äter vi välkomstmiddag, umgås och ser de magnifika glaciärerna passera medan vi stävar ut mot isbjörnens rike.

DAG 2: ONSDAG
[ UTFORSKA SVALBARD ]
Beroende på väder och vind har vi möjlighet att fortsätta utforska Svalbards västkust eller helt enkelt ge oss av mot Grönland. Oavsett bjuder dagen på spännande upplevelser och när vi närmar oss kontinentalsockeln runt Svalbard där havet blir djupare kommer vi in i ett av de områdena i världen med enormt valrika vatten. Vi äter gott ombord och njuter av att vara ute på äventyr.

DAG 3: TORSDAG
[ UT PÅ ÖPPET HAV ]
Efter en skön sovmorgon och en god frukost väntar en fin dag fylld med föredrag från både Ola och Jens som är med ombord. Ola kommer med humor och spänning berätta om sina olika expeditioner från såväl Svalbard, Grönland som Sydpolen och Nordpolen. Jens som genomfört flertalet expeditionsresor i området kommer även han dela med sig av all sin enorma kunskap om djur och natur. Även om vi är ute på öppet hav finns det ingen anledning till oro. M/S Freya är ett stort och stabilt fartyg och är man rädd för sjösjuka hjälper garanterat ett sjösjukeplåster bakom örat.

DAG 4: FREDAG
[ ANKOMST GRÖNLAND ]
Vi närmar oss nu Grönland och kommer möta drivisen som flyter ner längs med kusten från norr. Har vi ”flyt” ser vi, Arktis konung, isbjörnen jaga säl. Beroende på isläget kommer vi så tidigt som möjligt ta oss in till kusten för att uppleva denna del av Grönland som extremt få människor satt sin fot på. Även här är vattnen valrika och uppe i värmen på kaptensdäck kan vi spana efter de vilda djuren. På kvällen är det återigen dags för en god middag och vi firar givetvis att vi kommit fram till vårt mål, världens största ö.

DAG 5: LÖRDAG
[ UTFORSKA VÄRLDENS STÖRSTA NATIONALPARK ]
Vi kryssar nu söderut längs med ”Northeast Greenland National Park”. Detta är Grönlands enda nationalpark och täcker cirka 40 % av dess yta. Nationalparken är såväl störst som nordligast i världen. Här finns det gott om vilda djur och har vi tur kommer vi under de närmaste dagarna se vitval, narval, vikare, valross, storsäl, Grönlandssäl och blåsäl. Bland landdjuren finns myskoxe, ren, fjällräv och isbjörn. Bland fåglar kan nämnas fjälluggla, svartnäbbad islom, vitkindad gås, spetsbergsgås, ejder, praktejder, prutgås, fjällripa och även jaktfalk. Tillåter isläget kommer vi besöka vackra Kung Oscar Fjord innan vi stävar vidare mot Scoresbysund.

DAG 6 - 10: SÖNDAG - TORSDAG
[ SCORESBYSUND - UTFORSKA FJORDAR OCH FJÄLLMASSIV ]
Det är nu dags för en av resans höjdpunkter, att utforska världens största fjord, Scoresbysund. Fjorden är namngiven efter William Scoresby själv, som kartlade området 1822. Längst ut i fjorden ligger samhället Ittoqqortoormiit där vår inuitvän Ooci möter oss. Givetvis passar vi på att utforska denna pittoreska by och kanske passar på att skicka vykort hem. Ooci som levt hela sitt liv i Scoresbysund kommer följa med oss under resten av turen och givetvis förgylla turen enormt mycket. Det han inte vet om området, vet ingen!

Fjorden som är hela 35 mil lång bjuder på en enorm mängd enorma isberg som kalvat ifrån inlandsisen längre in i fjorden. Att se dessa isberg i otaliga olika former flyta förbi är i sig något man aldrig tröttnar på.
Flera gånger per dag har vi möjlighet att göra landstigningar eller bara kryssa runt ibland isbergen i våra stora och stabila gummibåtar. För den äventyrslystne gourmanden kommer det dessutom finnas möjlighet att smaka på färskt sälkött...

Inne i fjorden reser sig toppar upp mot 2 000 meter brant upp ur havet och dessutom ett antal mäktiga glaciärer som vältrar sig ut i havet. Att avnjuta en ”whiskey on the rocks” med 10 000-årig glaciäris är även det något vi aldrig kommer glömma.
Då midnattssolen lyser på oss kommer vi ha möjlighet att utforska djurlivet dygnet runt och har vi tur kan vi i fjordens inre delar se havets enhörning, narvalen simma.
När vi några dagar senare stävar österut tillbaka ur Scoresbysund har vi fått uppleva så mycket att det är svårt att minnas allt, men givetvis avslutas turen med ett vackert bildspel med bilderna som guiderna tagit under turen
.

DAG 11: FREDAG
[ TILLBAKA TILL CIVILISATIONEN ]

Åter i inuitsamhället Ittoqqortoormiit tar vi farväl av Ooci och tar oss sedan in i sidofjorden mot Constable Point där flygplatsen ligger. Kan vi inte ta oss ända in på grund av fjordisen finns det möjlighet att flyga helikopter eller varför inte få skjuts med ett hundspann till incheckningsdisken…
Med vårt chartrade plan flyg tar vi oss över till Island och Reykjavik där vi checkar in på hotell och avslutar turen med en festlig måltid på restaurang.

DAG 12: LÖRDAG
[ ANKOMST SVERIGE ]

Efter en skön sovmorgon och frukost åker vi till flygplatsen för att flyga tillbaka till Sverige där vi landar vid 16-tiden, ett stort äventyr rikare (givetvis kan vi hjälpa dig med ett spännande program på Island om du önskar att stanna kvar där någon dag)!

Observera: vår rutt beror helt på väder, isförhållanden och djurmöten. Det som nämns ovan är endast exempel på några av de fantastiska platser som Svalbard och Grönland har att visa. Vi strävar alltid efter att maximera din upplevelse i Arktis. Flexibilitet är nyckeln till en lyckad expedition!

 

VILL DU BOKA?! ELLER HAR DU FRÅGOR OCH FUNDERINGAR?
KONTAKTA OSS GÄRNA VIA FORMULÄRET NEDAN!