DAG FÖR DAG

DAG 1: SÖNDAG 5 APRIL, 2020
[ AVRESA SVERIGE ]
Avresa från Sverige vid 18-tiden för flyg via Istanbul till Nepal och huvudstaden Kathmandu.

DAG 2
[ ANKOMST KATHMANDU ]
Vi landar i Kathmandu på morgonen och välkomnas av vår lokalguide och numera gode vän, Pemba Sherpa. Kathmandu är en stad fylld av kontraster, mystik och gästvänliga människor.
Vi upplever det myllrande folklivet, besöker tempel och sevärdheter. Vi besöker stadsdelen Thamel, som är ett virrvarr av smala gator fyllda till bredden av affärer och restauranger.

Eftersom vandring i Himalaya är den mest populära aktiviteten bland turister kan man därför shoppa allt från fleecetröjor till dunjackor och diverse klätterutrustning.

Efter lunch på lokal restaurang åker vi vidare till vårt hotell där vi checkar in och fräschar upp oss efter flygresan. På eftermiddagen har vi ett informationsmöte där vi går igenom de sista förberedelserna inför vårt kommande äventyr innan det är dags för middag.

DAG 3
[ LUKLA & PHAKDING, 2 640 m ö.h. ]
Bergsbyn Lukla ligger på drygt 2 800 meters höjd och eftersom väderförhållandena växlar snabbt uppe i bergen åker vi med ett tidigt morgonflyg från Kathmandu. Endast de skickligaste piloterna får landa här och själva flygturen i sig är ett väldigt spektakulärt äventyr. Är det god sikt kan vi se några av de högsta bergstopparna i världen.

Vi tar en stärkande kopp te i Lukla och påbörjar sedan vandringen genom små byar längs floden Dudh Kosi. Det blir en kort första vandringsdag innan vi kommer fram till byn Phakding där vi bor första natten.

DAG 4
[ TILL MONJO, 2 845 m ö.h. ]
Dagens vandring kommer att ta oss till den lilla byn Monjo som ligger precis utanför Sagarmatha National Park. Nationalparken står sedan 1979 med på UNESCO’s världsarvslista och är ”hem” till världens högsta berg, Mount Everest. Den största byn i nationalparken är Namche Bazaar, dit morgondagens vandring kommer ta oss.

DAG 5
[ MOT SHERPAS HUVUDSTAD NAMCHE BAZAAR, 3 450 m ö.h. ]
Vi följer huvudleden mot Namche Bazaar och möter säkert både jakar och många bärare längs den vackra vägen. Leden slingrar sig genom skog, längs sandbankar och korsar över floden på hängbroar flera gånger. Vi kommer sedan fram till Namche Bazaar, byn som kallas ”porten till Mount Everest”. Här finns inga vägar, än mindre bilar. Allt som transporteras hit görs med hjälp av jakar eller människor.

DAG 6
[ ACKLIMATISERING NAMCHE BAZAAR, 3 450 m ö.h. ]
Vi acklimatiserar oss i en av sherpafolkets huvudbyar. Det är en av de största byarna i Khumbubudalen och här finns bagerier, internet och butiker. Vi gör en vandring till Hotel Everest View där vi om sikten är god, kan se Mount Everest!

DAG 7
[ VIDARE TILL TASHINGA, 3 450 m ö.h. ]
Idag tar vi oss till den lilla byn Tashinga, eller Lou shasa som lokalbefolkningen kallar den. Vandringen hit är relativt enkel och platt. Här kommer vi att kunna njuta av panoramavyer över Ama Dablam och andra ikoniska berg i Himalaya.

DAG 8
[ MOT TENGBOCHE, 3 867 m ö.h. ]
En kuperad vandring tar oss längs Dudh Kosifloden som slingrar sig genom vackra skogar till byn, Tengboche som överblickas av ett vackert tempel.

DAG 9
[ DINGBOCHE, 4 350 m ö.h. ]
Vi går vidare mot byn Dingboche. Dagens led går över en av de längsta hängbroarna över floden Imja Khola. Från Dingboche har vi fina vyer över bland annat Lhotse, Island Peak och Ama Dablam.

DAG 10
[ MOT THUKLA, 4 620 m ö.h. ]
Idag kommer vi ta oss till byn Thukla eller Dughla som den även kallas.  

DAG 11
[ MOT LOBUCHE, 4 910 m ö.h. ]
Dagens vandring går längs med en stenmorän i kuperad terräng. Den vackra omgivningen är majestätisk. Nu börjar höjden kännas så vi vandrar långsamt till byn Lobuche som ligger alldeles nedanför berget med samma namn och som är 6 145 m ö.h. Här vilar vi upp oss inför en tuff och spännande morgondag.

DAG 12
[ MOT GORAK SHEP, 5 164 m ö.h. ]
Dagens vandring kommer att ta oss upp till Gorak Shep som är den sista utposten med tehus innan Everest Base Camp. Här vilar vi upp oss och förbereder oss mentalt inför en tuff och spännande morgondag, den sista vandringen till Everest Base Camp.

DAG 13
[ EVEREST BASE CAMP, 5 380 m ö.h. ]
Efter en stärkande frukost är det dags att ta sig an resans mål, Everest Base Camp. Att stå vid foten av Mount Everest och se upp mot Khumbuisfallet är en mäktig känsla. Även om man inte ser toppen från baslägret är det ett äventyr i sig att få uppleva stämningen och känslan från de expeditioner som ska upp till toppen av Mount Everest. Vi går därefter tillbaka till Gorak Shep för att vila inför morgondagens utmaning.

DAG 14
[ MORGNBESTIGNING AV KALA PATHAR & TILLBAKA TILL LUKLA ]
En utmanande morgonbestigning av ”berget” Kala Pathar på 5 545 m ö.h. väntar oss. Vi får lön för mödan när vi ser soluppgångens första strålar och den bästa utsikten på hela vandringen. Vi fortsätter 2 timmar till Lobuche där vi med helikopter tar oss tillbaka till Lukla där vi övernattar. Vi kommer att ha en fantastisk utsikt över några av världens högsta berg och se vandringsleden vi vandrat på från ovan. Vandringen nedför tillbaka till Lukla där vi övernattar.

DAG 15
[ TILLBAKA TILL KATHMANDU ]
Vi säger farväl till Khumbudalen och dess magiska natur. Vi avslutar vår expedition genom att göra den spektakulära flygningen som startar i flygfältets nedförsbacke. Framme i Kathmandu checkar vi åter in på vårt hotell och njuter av en välförtjänt dusch.

DAG 16
[ KATHMANDU ]
Dagen är fri för återhämtning, ett dopp i hotellets pool eller shopping i någon av stadens affärer. I stadsdelen Thamel kan vi passa på att testa våra färdigheter i prutning. Varför inte passa på att köpa med fina souvenirer till vänner och familj där hemma. På kvällen firar vi med avslutningsmiddag på vår fina favoritrestaurang med diplomutdelning tillsammans med våra lokala guider.

DAG 17: TISDAG 21 APRIL, 2020
[ HEJDÅ NEPAL/ANKOMST SVERIGE ]
Tidig frukost innan vi beger oss till flygplatsen för att flyga hemåt igen. Efter mellanlandning i Istanbul landar vi åter i Sverige vid 17-tiden med ett stort och oförglömligt äventyr i bagaget.