ISBJÖRNSSAFARI OMBORD PÅ M/S STOCKHOLM
I början/mitten av juni är förhållandena optimala för att besöka Svalbard. Midnattssolen står högt, antalet aktiva fartyg är något lägre och normalt sett finns det en hel del is kvar. Detta bidrar både till själva upplevelsen av isen med sina många och vackra formationer samt en ökad chans att se Arktis konung, isbjörnen. Fågelkolonierna sjuder av liv, bergskedjorna är vackert snöglaserade och i vattnet pågår full aktivitet bland de marina däggdjuren som val, säl och valross.
Målet med expeditionen är att under en vecka utforska det bästa Svalbard har att erbjuda. Ombord på det charmiga expeditionsfartyget M/S Stockholm bor vi bekvämt och en eller flera gånger om dagen lämnar vi fartyget för att göra landstigningar eller kryssningar med gummibåt. Vi äter alla våra förstklassiga måltider ombord, lagade av fartygets svenska kockar och till maten dricker vi gott vin.
När vi inte utforskar Svalbards natur utanför fartyget njuter vi på däck och spanar efter isbjörnar, valar, sälar och annat djurliv eller umgås i den mysiga loungen med en god drink från den fria baren. Efter att ha njutit av den fina ögruppen återkommer vi till Longyearbyen där vi har möjlighet att avnjuta en fin avslutningsmiddag på restaurang Huset.
DAG 1: [ LONGYEARBYEN ]
Vi flyger tidigt på morgonen från Arlanda via Oslo till Svalbard och Longyearbyen där vi landar efter lunch. Innan vi kliver ombord på vårt fina fartyg M/S Stockholm besöker vi det prisbelönta Svalbard Museum och tar en kort guidad tur genom byn. Ombord på fartyget träffar vi besättningen och får en säkerhetsgenomgång medan vi sakta lämnar hamnen för att segla ut ur Isfjorden och ut i vildmarken.
Under kvällen äter vi en gemensam välkomstmiddag ombord och besöker det ryska
kolgruvesamhället Barentsburg.
DAG 2 – 6: [ SVALBARD ]
Vi befinner oss nu i en del av världen där naturens krafter råder och vår exakta färdplan de kommande dagarna påverkas av väder och isförhållanden, men är också anpassad för att få ut så mycket som möjligt av vår arktiska vistelse. Målsättningen är att varje dag göra en eller flera landstigningar eller kryssningar med gummibåt. Följande är exempel på platser vi kan komma att besöka.
PRINS KARLS FORLAND
Denna långsmala ö längs Spetsbergens västkust är täckt av en magnifik och snöklädd bergskedja. Ön är hemvist för både valrossar, polarrävar, knubbsälar och havsfåglar.
FORSKARBYN NY-ÅLESUND
En by som består av en liten samling hus i klara färger. Tidigare ett kolgruvesamhälle som senare gjorts om till en internationell forskarby. Historisk mark eftersom det var här som polarhjältarna Amundsen och Nobile startade sina djärva försök att flyga till Nordpolen.
DANSKÖYA & VIRGOHAMNA
Mer historisk mark eftersom det var här som Andrée, Frænkel och Strindberg år 1897 startade sin färd mot Nordpolen med ballongen Örnen. Flygfärden avslutades då de tvingades nödlanda på packisen norr om Svalbard. Här började den långa isvandringen som tog dem till Vitön, där deras kvarlevor återfanns 33 år senare. I Virgohamna på Danskøya ses rester av ballonghuset och högar med de järnfilspån som männen blandade med svavelsyra för att framställa ballongens vätgas.
FANTASTISKA FJORDAR
Svalbard har mängder av fjordar. Under vår resa kommer vi att utforska några av dem, som alla hyser ett rikt djurliv. För att nämna några exempel: Liefdefjorden, vars namn betyder kärleksfjorden har vackert snöklädda bergstoppar i fonden. Här häckar ejder och Spetsbergsgås och ibland kan man även få syn på den ovanliga praktejdern. Längst in i fjorden ligger den spektakulära Monacoglaciären. I Krossfjorden njuter vi av den vackert skulpterade fronten på 14‐juliglaciären. På klipporna vid sidan av den isblåskiftande glaciären häckar Spetsbergsgrisslor och tretåig mås. Längst in i Lilliehööksfjorden sträcker den makalöst vackra Lilliehööksglaciären ut sig över fyra kilometer. Den natursköna Raudfjorden karaktäriseras av många glaciärer och är ett favorittillhåll för säl. Klipporna och stränderna bjuder även på ett sjudande fågelliv.
NORRA SPETSBERGEN
Norr om Spetsbergen möter vi kanske packiskanten. Hit kommer inte många fartyg och vi kan njuta av den stillhet som råder i detta storslagna islandskap. I isen ökar chanserna att se isbjörn och vi spanar förstås ständigt för att få en skymt av detta praktfulla djur.
HINLOPEN, ALKEFJELLET OCH NORDAUSTLANDET
Har vi tur släpper isen in oss i Hinlopen och under goda förhållanden når vi Alkefjellet, en lodrät och spektakulär basaltklippa som utgör häckningsplats för runt 200 000 Spetsbergsgrisslor. Kanske seglar vi till och med vidare in i vackra Palanderbukta på Nordaustlandet.
DAG 7: [ ÅTERKOMST TILL LONGYEARBYEN ]
Vi anländer till Longyearbyen på eftermiddagen för att fira en lyckad arktisk expedition med vinprovning och avslutningsmiddag på restaurang Huset, en av norra Europas bästa krogar som har en vinkällare med över 20 000 flaskor.
DAG 8: [ LONGYEARBYEN – SVERIGE ]
Vi utnyttjar förmiddagen till att utforska Longyearbyen närmare. Strax efter lunch tar vi oss till flygplatsen för vidare hemfärd tillbaka till Sverige. När vi senare på kvällen landar i Sverige är vi bitna av polarbacillen och ett fantastiskt äventyr rikare i bagaget.
Observera: vår rutt beror helt på väder, isförhållanden och djurmöten. Det som nämns ovan är endast exempel på några av de fantastiska platser som Svalbard har att uppvisa. Vi strävar alltid efter att maximera din upplevelse i Arktis. Flexibilitet är nyckeln till en lyckad expedition!
M/S STOCKHOLM
M/S Stockholm är ett klassiskt fartyg som byggdes åt Sjöfartsverket på Helsingborgs varv år 1953. År 1999 restaurerades hon och startade sin karriär som bekvämt polarfartyg.
M/S Stockholms passagerare bor i trevliga tvåbäddshytter med under‐ och överslaf, alla med utsikt och privat dusch/WC. Hon är ett hemtrevligt fartyg av maritimhistorisk dignitet och som älskas av många. Fartyget är inredd i klassisk stil med mässingsdetaljer och vackra trädäck. Att resa med endast 12 passagerare ombord är en upplevelse som skiljer sig markant mot en färd med ett större och mer konventionellt kryssningsfartyg.
Fartygets ägare, kapten och besättning är alla svenskar, har mångårig erfarenhet och arbetar aktivt för att genomföra ansvarsfulla expeditioner som respekterar den ömtåliga miljön. Det är inte bara fartygets passagerare som förundras över naturen och djurlivet, även de som arbetar på M/S Stockholm har entusiastiskt sökt sig hit. Därför blir ingen förvånad när kocken också tar sig iland för att fotografera eller studera fåglar så fort han får tid över. Upptäcktsresorna med M/S Stockholm i områden med unikt djurliv och orörd natur väcker starka känslor hos alla som har förmånen att följa med. Det är helt enkelt svårslaget.
Med Expeditionsresors entusiastiska svenska guider som har flerårig erfarenhet av denna miljö blir upplevelsen ännu större. De är vana polarguider som med stadig och säker hand guidar dig till sina favoritplatser och delar gärna med sig av sin kunskap. Om möjlighet finns kanske de till och med lockar med ett inspirerande föredrag ombord på fartyget.