SVENSKA ÄVENTYR

I DESSA TIDER MED CORONAVIRUS HÄRJANDE I VÄRLDEN HAR VI PÅ EXPEDITIONSRESOR FULL FÖRSTÅELSE FÖR ATT MAN FÖRST OCH FRÄMST SÖKER ÄVENTYR HEMMAVID. I SVERIGE ÄR VI LYCKLIGT LOTTADE MED EN OTROLIG NATUR SOM GER MÖJLIGHET TILL BÅDE STORA UTMANINGAR OCH FINA UPPLEVELSER.

MED VÅR ERFARENHET OCH KUNSKAP HAR VI DÄRFÖR SATT SAMMAN HÄRLIGA ÄVENTYR I SVERIGE SOM DU NU HAR CHANSEN ATT UPPLEVA MED OSS; WESTERNRIDNING MED RENATA CHLUMSKA, HUNDSPANN I LAPPLAND, BESTIGA KEBNEKAISE, LYXIGT HUMMERÄVENTYR PÅ VÄSTKUSTEN, SPÄNNANDE WESTERNÄVENTYR MED OLA SKINNARMO, VANDRA KUNGSLEDEN, BESTIGA KEBNEKAISE I RABOTS FOTSPÅR, HÖSTVANDRING I SAREK, HYRA DIN EGEN EXPEDITIONSGUIDE OCH HYRA LYXIGA SKINNARMO LODGE.

VI SER FRAM EMOT ATT TA MED DIG PÅ SVENSKA ÄVENTYR OCH GARANTERAR DIG OFÖRGLÖMLIGA MINNEN FÖR LIVET.

FÖLJ MED RENATA CHLUMSKA PÅ COWGIRLÄVENTYR I NORRLAND

HAR DU DRÖMT OM  HUR DET KÄNNS ATT VARA EN RIKTIG COWGIRL? DÅ SKA DU FÖLJA MED EXPEDITIONSRESOR OCH RENATA CHLUMSKA PÅ DENNA TUR SOM ARRANGERAS ENDAST FÖR TJEJER. UNDER DENNA LÅNGHELG GER VI OSS UT PÅ ETT HÄRLIGT WESTERNÄVENTYR I DE NORRLÄNDSKA SKOGARNA, RENATA KOMMER ATT BJUDA PÅ SPÄNNANDE HISTORIER OCH ANEKDOTER FRÅN HENNES ÄVENTYR RUNT OM I VÄRLDEN.

TA CHANSEN OCH FÖRVERKLIGA DIN BARNDOMSDRÖM OM ATT UPPLEVA ETT SPÄNNANDE ÄVENTYR PÅ HÄSTRYGGEN.

DAG 1: FREDAG 30 OKTOBER, 2020
På fredag eftermiddag tar vi flyget från Arlanda upp till Luleå och checkar in på Elite Stadshotellet. På kvällen går vi till Restaurang CG som ligger en kort promenad från hotellet, där vi äter en god middag som vi sköljer ner med ädla drycker. En bra uppladdning inför morgondagens äventyr ute i vildmarken.

DAG 2: LÖRDAG
Efter en god frukost tar vi oss med chartrad buss 8 mil in i den norrländska vildmarken. Här väntar vår vän Rickard på sin ranch för att visa oss hans fina westernhästar. Då hästarna är vana vid ovana ryttare är detta ett äventyr som passar alla. I sadelväskorna packar vi ner utrustningen vi behöver under dagen och sedan ger vi oss ut på tur. Även om du inte är van att rida kommer Rickard och hans guiders instruktioner snabbt öka ditt självförtroende och du kommer med stor sannolikhet känna dig bekväm med att efter en stund rida ut i full galopp. Vi njuter av den vackra naturen från hästryggen och när det är dags för lunch tänder vi en brasa och likt cowgirls lagar vi maten över den öppna elden. När vi på eftermiddagen kommer fram till campen sköljer vi ner riddammet med en iskall öl. Innan middag finns det möjlighet att ta ett svalkande dopp i tjärnen eller ge sig ut på lite fiske. På kvällen avnjuter vi en god festmåltid och ljuger om dagens bravader. 

DAG 3: SÖNDAG 1 NOVEMBER, 2020
Efter skön sovmorgon och frukost hoppar vi åter upp på hästryggen. Vi njuter av en sista lunch ute i vildmarken innan vi rider vi tillbaka till ranchen och sedan tar oss till Luleå flygplats för att på kvällen flyga söderut tillbaka till Arlanda, ett stort äventyr rikare.

DATUM: 30 oktober - 1 november, 2020
GRUPPENS STORLEK: max 12 personer (enstaka platser kvar)

Kontakta oss här för mer information och pris.

 

MED HUNDSPANN TILL ICEHOTEL & JULBORD

FÖLJ MED OLA SKINNARMO OCH EXPEDITIONSRESOR TILL DEN LAPPLÄNDSKA VILDMARKEN PÅ ETT MAGISKT VINTERÄVENTYR NORR OM POLCIRKELN. I DECEMBER FÅR DU UPPLEVA MIDVINTERMÖRKRET, MEN ÄNDÅ FÅ SE LJUSET NÅGRA TIMMAR OM DAGEN. HAR VI TUR KAN BÅDE NORRSKEN OCH MÅNSKEN LYSA UPP TILLVARON UNDER DENNA LÅNGHELG SOM GÅR I ÄVENTYRETS OCH FESTLIGHETERNAS TECKEN. VI KOMMER MED HJÄLP AV HUNDARNAS KRAFT ATT TA OSS UT I VILDMARKEN OCH ÖVERNATTA I EN FIN, PRIVAT FJÄLLGÅRD DÄR GOD MAT, BASTU OCH HÄRLIG GEMENSKAP VÄNTAR.

VÅRA VÄNNER, ALASKAN HUSKIES, GÖR DET DEM ÄLSKAR MEST – DRAR OSS PÅ HUNDSPANNET GENOM FANTASTISK VACKER SKOGSNATUR. DAG TVÅ ÄR MÅLET ATT ÖVERNATTA PÅ ICEHOTEL DÄR DU KAN VÄLJA ATT BO I HOTELLETS VARMA DEL ELLER KANSKE I DE SPEKTAKULÄRA HOTELLRUMMEN BYGGDA AV IS OCH SNÖ.

DU BEHÖVER INTE HA KUNSKAPER I ATT KÖRA HUNDSPANN SEN TIDIGARE DÅ VI KOMMER HA EN ORDENTLIG GENOMGÅNG INNAN VI ÅKER IVÄG. GIVETVIS FÅR DU LÅNA VARMA KLÄDER OCH SKOR, SÅ ÄVEN OM KYLAN ÄR BITIG KOMMER DU ATT HÅLLA DIG VARM OCH SKÖN.

TROTS ATT VI ENDAST ÄR BORTA FREDAG TILL SÖNDAG KOMMER DU FÅ MASSOR AV HÄRLIGA UPPLEVELSER MED DIG HEM I BAGAGET SOM EN MINNESVÄRD JULKLAPP TILL DIG SJÄLV OCH KANSKE DINA NÄRA OCH KÄRA.

DAG 1: FREDAG 4 DECEMBER, 2020
[ ANKOMST KIRUNA & UT MED HUNDSPANN ]

På fredag förmiddag lämnar vi Arlanda med flyg för att landa i Kiruna vid 13-tiden. Vid ankomst på flygplatsen blir vi välkomnade av vår lokala guide som kommer köra oss till Poikkijärvi som ligger vackert beläget mittemot Jukkasjärvi vid Torneälvens strand. Här introduceras vi till grunderna i hundkörning innan det är dags att byta om till expeditionsutrustning och göra oss redo för att träffa våra slädhundar – Alaskan huskies. Därefter börjar turen med vårt eget hundspann i väglöst land genom det vintriga landskapet mot ödebyn Sevuvouma, som ligger vackert beläget vid foten av Vittangivaaraberget. Vi kommer bo i vår privata fjällgård där vi kan koppla av och värma oss i den vedeldade bastun. På kvällen sätter vi oss till bords för att avnjuta en riktigt god 3-rätters middag som vi sköljer ned med goda drycker. Sevuvouma ligger långt ifrån artificiellt ljus och är det en klar natt kan vi med stor sannolikhet få en spektakulär kvällsunderhållning i form av ett sprakande norrsken.

DAG 2: LÖRDAG
[ MOT JUKKASJÄRVI & ICEHOTEL ]

Efter en god frukost selar vi på hundarna innan vi gör oss redo för att fortsätta vårt äventyr. Vi färdas över frusna myrar och sjöar och har vi tur kanske vi får se både renar och skogens konung, älgen. När det är dags för lunch stannar vi för att värma måltiden över öppen eld. Åter i Poikkijärvi är det dags att säga hejdå till våra nyfunna Huskyvänner, men äventyret slutar inte här. Skjutsade i skotersläde över älven tar vi oss till Jukkasjärvi för att checka in på världsunika ICEHOTEL. För dig som lätt får kalla fötter behöver du inte vara orolig då vi kommer att bo i hotellets varma och bekväma hotellrum. Givetvis kan du välja till att bo i de spektakulära isrummen där issviterna är riktiga konstverk. På kvällen svidar vi om för att äta ett norrländskt julbord med dito drycker. För de som önskar fortsätter kvällen med festligheter i isbaren långt in på småtimmarna.

DAG 3: SÖNDAG 6 DECEMBER, 2020
[ HEJDÅ LAPPLAND ]

Efter en skön sovmorgon finns det tid att utforska ishotellet. Kanske har du någon gång ställt dig frågan, är toaletterna på hotellet gjorda av is? Vart kommer isen ifrån? En rundtur på ICEHOTEL kommer att ge dig svar på dessa och många fler frågor. Vill du känna på den lokala kulturen ligger Jukkasjärvi kyrka endast 15 minuters promenadavstånd från hotellet. Kyrkan är från 1600-talet och den äldst bevarade i Lappland. Passa även på att inhandla souvenirer och julklappar till familjen och vännerna därhemma. Strax innan lunch tar vi vår transfer till Kiruna flygplats för att flyga tillbaka till Arlanda där vi landar vid 15-tiden med massa härliga minnen i bagaget.

DATUM: 4 - 6 december, 2020
GRUPPENS STORLEK: max 15 personer (platser kvar)

Kontakta oss här för mer information och pris.

 

HÖSTVANDRING MED EXPEDITIONSRESOR I SAREK

SAREK ÄR SVERIGES VILDASTE VILDMARK MED DJUPA DALAR OCH HÖG ALPINA OMRÅDEN. FÖLJ MED EXPEDITIONSRESOR PÅ DENNA HÄRLIGA HÖSTVANDRING DÄR VI NJUTER AV ETT MYGGFRITT FJÄLL SOM FÖRHOPPNINGSVIS BJUDER PÅ VACKRA HÖSTFÄRGER. DET HÄR ÄR EN FIN TUR, MEN REJÄL UTMANING DÅ VI BÄR MAT OCH UTRUSTNING FÖR ÖVER EN VECKA PÅ FJÄLLET I VÅRA EGNA RYGGSÄCKAR. DU MÅSTE VARA FYSISKT STARK FÖR ATT KLARA AV ATT BÄRA DIN EGEN UTRUSTNING SOM INNEBÄR ATT RYGGSÄCKEN KOMMER VÄGA MELLAN 20 - 25 KG.

DAG 1: FREDAG 3 SEPTEMBER, 2021
På fredag kväll kliver vi ombord på nattåget som tar oss norrut till Gällivare.

DAG 2: LÖRDAG
På morgonen vaknar vi upp i Gällivare och direkt vid ankomst tar vi oss vidare in mot fjällvärlden. Från Stora Sjöfallet åker vi chartrad helikopter på en storslagen helikoptertur ner till Rapadalen och berget Nammatj där äventyret börjar på riktigt. Väl på plats slår vi läger och på eftermiddagen kan vi bestiga den karaktäristiska berget som är starkt präglad av inlandsisens rörelser från förr. Väl uppe på toppen har vi en strålande utsikt över den mytomspunna Rapadalen som vi kommer att vandra genom de kommande två dagarna. 

DAG 3: SÖNDAG
Efter att sovit skönt på våra tjocka Exped liggunderlag i våra tält från Hilleberg lagar vi frukost och packar ryggsäckarna för att sedan vandra upp genom Rapadalen. Här finns det gott om älg och har vi tur ser vi någon av dessa bjässar med skovelhorn som betar ute i dalens delta.

DAG 4: MÅNDAG
Dagens vandring kommer ta oss vidare upp mot Rovdjurstorget och Låddepakte. På kvällen slår vi läger på en vacker utsiktsplats där vi har god utsikt ut över dalen och i våra kikare kan vi med stor säkerhet se mer av det rikare djurlivet som finns under oss.

DAG 5: TISDAG
Idag kommer upp i Sareks högalpina områden och vi vandrar vidare in på Pielaslätten. Vi slår upp kvällens läger vid foten av Ähparmassivet.

DAG 6: ONSDAG
Denna dag är en extra dag som kan nyttjas till att bestiga någon av de vackra toppar som ligger runt omkring oss.

DAG 7: TORSDAG
Med lite lättare ryggsäckar kommer dagens vandring ta oss vidare ut ur Sarek. Vi rundar Sluggafjället för att bege oss ner till sjön Bietsávrre där vi sover skönt nere i björkskogen.

DAG 8: FREDAG
Dagens mål är Saltoluokta där en kall öl, varm bastu och skön dusch väntar på oss innan vi äter en festmåltid på STF's fjällstation.

DAG 9: LÖRDAG
Vi tar oss med båt över sjön tillbaka till civilisationen. När vi på kvällen åker med tåget söderut har vi upplevt en av Sveriges vackraste vildmarker och kan se tillbaka på ett stort och härligt äventyr.

DAG 10: SÖNDAG 12 SEPTEMBER, 2021
Vi vaknar upp utvilade när tåget åter rullar in på Stockholm Central.

DATUM: 3 - 12 september, 2021 (öppen för bokning, platser kvar)
GRUPPENS STORLEK: max 8 personer

Kontakta oss här för mer information och pris.

 

WESTERNÄVENTYR - PÅ HÄSTRYGGEN I NORRLAND

FÖLJ MED EXPEDITIONSRESOR TILL DE NORRLÄNDSKA SKOGARNA OCH GE DIG UT PÅ ETT HÄFTIGT WESTERNÄVENTYR PÅ HÄSTRYGGEN. UNDER DENNA LÅNGHELG FÅR DU MÖJLIGHET ATT FÖRVERKLIGA DIN BARNDOMSDRÖM OCH UPPLEVA ETT HÄRLIGT OCH LYXIGT WESTERNÄVENTYR.

DAG 1: FREDAG
På fredag eftermiddag tar vi flyget upp till Luleå och checkar in på Elite Stadshotellet. När det är dags för middag går vi till Restaurang CG som ligger en kort promenad från hotellet. Kvällens middag består av en god köttbit som vi sköljer ner med ädla drycker. En bra uppladdning inför morgondagens äventyr ute i vildmarken.

DAG 2: LÖRDAG
Efter en bastant frukost tar vi oss med chartrad buss 8 mil in i den norrländska vildmarken. Här väntar vår vän Rickard på sin ranch för att visa oss hans fina westernhästar. Då hästarna är vana vid ovana ryttare är detta ett äventyr som passar alla. I sadelväskorna packar vi ner utrustningen vi behöver under dagen och sedan ger vi oss ut på tur. Även om du inte är van att rida kommer Rickard och hans guiders instruktioner snabbt öka ditt självförtroende och du kommer med stor sannolikhet känna dig bekväm med att efter en stund rida ut i full galopp. Vi njuter av den vackra naturen från hästryggen och när det är dags för lunch tänder vi en brasa och likt cowboys steker fläsk i stekpannan över den öppna elden. När vi på eftermiddagen kommer fram till campen sköljer vi ner riddammet med en iskall öl. Innan middag finns det möjlighet att ta ett svalkande dopp i tjärnen eller ge sig ut på lite fiske. På kvällen avnjuter vi en god festmåltid och ljuger om dagens bravader. 

DAG 3: SÖNDAG
Efter rejäl frukost rider vi tillbaka till ranchen och sedan tar vi oss tillbaka till Luleå flygplats för att på kvällen flyga söderut, ett stort äventyr rikare.

DATUM: oktober, 2021 (kontakta oss för mer information)
GRUPPENS STORLEK: max 12 personer

Kontakta oss här för mer information och pris.

 

FARTFYLLT & LYXIGT HUMMERÄVENTYR PÅ VÄSTKUSTEN

HUMMERFISKET ÄR LIKA HELIGT FÖR EN BOHUSBO SOM ÄLGJAKTEN FÖR EN NORRLÄNNING. NU HAR DU CHANSEN ATT TILLSAMMANS MED EXPEDITIONSRESOR UPPLEVA EN HÄRLIG LÅNGHELG I BOHUSLÄN DÄR VI VISAR DIG DESS VACKRASTE PÄRLOR, DRICKER OCH ÄTER GOTT OCH GIVETVIS SÅVÄL FISKAR SOM ÄTER HUMMER. VI STARTAR HELGEN PÅ VACKRA KÄRINGÖN OCH EFTER HUMMERFISKET TAR VI OSS MED RIB-BÅTARS HJÄLP NER LÄNGS MED VÄSTKUSTEN TILL GÖTEBORG. TA CHANSEN OCH FÖLJ MED PÅ ETT FARTFYLLT OCH LYXIGT ÄVENTYR.

DAG 1: FREDAG 2
Från Göteborg tar vi oss vid lunchtid med chartrad buss till färjelägret Tuvesvik på Orust. Efter en färjetur ut i skärgården kommer vi fram till dess yttersta utpost, Käringön. Här checkar vi in och efter att vi installerat oss i våra rum ger vi oss ut på den bohuslänska graniten. Tillsammans med en guide från hembygdsföreningen får vi lyssna på anekdoter och ljug från öns historia och nutid. Senare på eftermiddagen går vi till Karingo Ostronbar, här avnjuter vi champagne och testar ett av öns lokalt odlade ostron (för dig som önskar går det givetvis att köpa till fler). Dessutom är badtunnan varm och för dig som vill ta dig ett  dopp, är havet härligt svalkade. På kvällen avnjuter vi en god 2-rätters middag på Petersons Krog och då hotellet ligger precis bredvid bestämmer man själv när man önskar att lägga sig. 

DAG 2: LÖRDAG
Efter en rejäl frukost på hotellet blir vi upphämtade av vår fiskebåt där vår vän Bobo Roysson tar oss ut till hans bästa platser för att fiska hummer. Ombord på fiskebåten kommer vi hjälpa till med att vittja hummertinorna och givetvis kommer spänningen i gruppen vara stor när det avgörs vem av oss som utses till fiskekung/drottning. Vårt hummeräventyr avslutas med en lunch i Grundsund, men än är det inte slut på det roliga. Vi byter om till varma kläder och rejäla flytoveraller som vi får låna och med RIB-båt kommer vi i full fart köra längs med den bohuslänska kusten ner mot Göteborg. I Marstrand passar vi på att sträcka lite på benen och svalka strupen med något att dricka, kanske en öl eller något varmt för den som önskar. Vi kör hela vägen in i Göteborgs hamn och kliver av RIB-båten vid Göteborgs Operan där väntande taxibilar kör oss till Clarion Hotel Post. Här checkar vi in, lämnar över humrarna till hovmästaren och svidar om till kvällens middag. I hotellbaren tar vi en fördrink innan kvällens höjdpunkt väntar i hotellets restaurang. Efter en god middag finns det möjlighet att i lugn och ro sitta kvar i hotellets lobby och avnjuta något gott eller ge sig ut i Göteborg för att uppleva nattlivet.

DAG 3: SÖNDAG
Efter en skön sovmorgon och stadig frukost på hotellet är det dags att säga hejdå till Västkusten och bege sig hemåt igen.

DATUM: oktober, 2021 (kontakta oss för mer information)
GRUPPENS STORLEK: max 12 personer

Kontakta oss här för mer information och pris.

 

HYR DIN EGEN EXPEDITIONSGUIDE

EXPEDITIONSRESORS GUIDER ÄLSKAR ATT UPPLEVA ÄVENTYR. GENOM DERAS STORA KOMPETENS BÅDE NÄR DET GÄLLER NAVIGATION, PLANERING OCH INTE MINST DERAS SÄKERHETSTÄNK GÖR DE ALLTID VÅRA TURER TILL ETT FINT ÄVENTYR. HAR DU ETT EGET ÄVENTYR DU VILL FÖRVERKLIGA MED FAMILJ ELLER VÄNNER, MEN KÄNNER DIG OSÄKER PÅ HUR DU SKA HANTERA KARTA OCH KOMPASS ELLER FRAMFÖR ALLT VILL HA DEN EXTRA SÄKERHET SOM DET INNEBÄR ATT HA MED EN EXPEDITIONSRESEGUIDE HAR DU NU MÖJLIGHET ATT HYRA EN AV VÅRA GUIDER FÖR DIN EGEN UTMANING.

VÅRA GUIDER GILLAR ATT att fotografera och är dessutom duktiga på det och givetvis får du bilderna från ditt äventyr på ett USB-minne efter hemkomst. Utrustade med navigationsutrustning, satellittelefon, ordentlig första hjälpen utrustning samt enorm erfarenhet och kunskap är våra expeditionsreseguider en perfekt hjälp att ha med på äventyret. Hör av dig till oss för att hyra din egen guide, dessutom finns det även viss utrustning att hyra om du skulle behöva t.ex. tält, sovsäck eller annan utrustning.

Kontakta oss för mer information och bokningsförfrågan.

 

HYR DIN LYXIGA BASE CAMP - SKINNARMO LODGE

I SÄLEN, VÅRT NÄRMASTE SYDLIGASTE FJÄLL LIGGER SKINNARMO LODGE. DET ÄR EN EXKLUSIV TIMMERSTUGA MED UNDANGÖMT LÄGE MELLAN HÖGFJÄLLET OCH TANDÅDALEN. HÄR HAR DU, DIN FAMILJ ELLER VÄNNER EN PERFEKT UTGÅNGSPUNKT FÖR EGNA ÄVENTYR; VANDRA PÅ FJÄLLET, FISKA I SJÖARNA, CYKLA I NATUREN ELLER UPPLEVA FARTFYLLD DOWNHILL I DE SNÖFRIA SKIDBACKARNA. MÖJLIGHETERNA ÄR MÅNGA DÅ SÄLENS MÅNGFALD ÄVEN SOMMARTID ÄR FANTASTISKT FIN.

I SKINNARMO LODGE sitter man 10 personer ledigt i den stora skinnsoffan framför den öppna elden. Köket är extremt välutrustat och i de 6 sovrummen kan man sova upp till 14 personer. Det finns totalt 4 toaletter och badrum, varav master bedroom har eget badrum med bubbelbad. Vill du hyra en egen kock som lagar en festmåltid åt er i stugan eller en egen guide som tar med er ut på fjället eller Dalälven löser vi givetvis även detta. 

För bokning och prisförfrågan, kontakta oss här.

 

KEBNEKAISE MED RENATA CHLUMSKA

TA CHANSEN OCH FÖLJ MED EXPEDITIONSRESORS GUIDE RENATA CHLUMSKA TILL KEBNEKAISE. UNDER DE UPPLEVELSERIKA DAGARNA KOMMER RENATA ATT BJUDA PÅ SPÄNNANDE HISTORIER OCH ANEKDOTER FRÅN HENNES ÄVENTYR RUNT OM I VÄRLDEN. AVSLUTA SOMMAREN MED HÄRLIGA DAGAR I VÅR VACKRA FJÄLLVÄRLD DÄR EN SPÄNNANDE TOPPTUR TILL KEBNEKAISES TOPP KOMBINERAS MED SKÖNA VANDRINGAR OCH GODA MIDDAGAR.

DAG 1: TORSDAG
[ ANKOMST KEBNEKAISE FJÄLLSTATION ] 
Ankomst till Kiruna på förmiddag med tåg eller flyg. Tillsammans med Expeditionsresors guider tar vi vår chartrade buss till Nikkaluokta där väglöst land tar vid. Bagaget flygs med helikopter till fjällstationen, medan vi ger oss ut på vår första vandring på ca 5 km fram till den vackra fjällsjön Láddjujaure. Här äter vi en god lunch och tar sedan båten över sjön. Vi närmar oss nu berget och fortsätter vandringen ca 8 km fram till Kebnekaise fjällstation. Väl på plats checkar vi in och diskuterar utifrån väderutsikterna hur vi skall lägga upp morgondagen. Är vädret bra satsar vi på topptur nästkommande dag.

När det är dags för middag besöker vi Elsas Kök, med delikat ekologisk mat. Efter middagen packar vi i ordning vår utrustning och sover gott i den friska fjälluften.

DAG 2
[ TOPPBESTIGNING AV KEBNEKAISE ]
Är väderutsikterna bra äter vi en tidig frukost och gör oss redo för expeditionsresans ”höjdpunkt”, att bestiga Kebnekaise. Den långa och bitvis tuffa vandringen tar (upp och ner) ca 12 timmar. Vi bestiger Kebnekaise via den östra leden och Storbacken är den fysiskt tuffaste delen av turen, men tempot är lagom. Vid fint väder kan vi se ut över Láddjujvagge ända bort till Nikkaluokta. Inknutna i rep tar vi oss sedan över Björlings glaciär upp till väggen där den tekniska delen av Östra leden startar. I lugnt tempo säkrade med Via Ferrata slingor följer vi vajern upp längs med berget. Om du inte är höjdrädd är det bara att njuta. Om du är  höjdrädd finns det inget att vara rädd för. Vi är säkrade hela vägen upp och klättringen är tekniskt sett enkel. En guide går först och en guide går sist. Behöver du instruktioner eller pepp finns de hela tiden där för att hjälpa dig. När vi äntligen når Sveriges tak belönas vi, om vädrets makter är oss nådiga, med en enastående utsikt över det vackra fjällandskapet. Efter att ha fyllt på med energi går vi ner till Björlings glaciär igen. Finns det gott om snö väntar nu dagens roligaste del, att iklädda regnbyxor försiktigt och i sakta mak rutscha ner för snöfältet. Sista biten tillbaka till fjällstationen vandrar vi tillsammans i triumf och väl framme väntar dusch och en härlig middag i Elsas Kök.

DAG 3
[ ÄVENTYR I DALEN ]

Mätta och belåtna av en liten skön sovmorgon och den näringsrika frukosten beger vi oss ut på en förmiddagsvandring i den vackra lappländska fjällvärlden som omger Kebnekaise. En uppskattad plats att vandra till är Elsas bro som ligger nere i dalen. Där njuter vi av de vackra bergen runt omkring oss och firar gårdagen med nybakta kanelbullar. Tillbaka på fjällstationen äter vi lunch, sedan väntar bastubad och lite avkoppling för de som önskar. Vi avslutar dagen med ännu en god middag i Elsas Kök och firar de upplevelserika dagarna med något gott att dricka.

DAG 4: SÖNDAG
[ HELIKOPTERFÄRD & HEMRESA ]

Innan frukost packar vi ihop vår utrustning och sedan kliver vi ombord på helikoptern som flyger oss tillbaka till Nikkaluokta. Om vädergudarna är med oss bjuder den ca 10 minuter långa flygturen på storslagna vyer över det lappländska landskapet. Vår chartrade buss tar oss tillbaka till flygplatsen eller tågstationen för avresa hemåt. Vi återvänder till Stockholm med oförglömliga minnen av ett härligt äventyr i bagaget. 

Då toppturen är väderberoende bestämmer vi på plats om vi bestiger toppen dag 2 eller 3.

DATUM: se datum och platstillgång för 2021 här
GRUPPENS STORLEK: max 16 personer

Här kan du läsa mer om äventyret.

 

VANDRA KUNGSLEDEN + KEBNEKAISE

ATT UPPLEVA DEN SVENSKA FJÄLLVÄRLDEN OCH FRÅN ABISKO VANDRA KUNGEN AV LEDER, KUNGSLEDEN, ÄR EN FIN UTMANING OCH EN FANTASTISKT VACKER UPPLEVELSE! TILLSAMMANS MED EXPEDITIONSRESORS POPULÄRA OCH ERFARNA GUIDE PETER VINTHAGEN SIMPSON HAR DU NU MÖJLIGHET ATT I LITEN GRUPP, PÅ ENDAST 8 DELTAGARE VARA MED OM DETTA.

DÅ VI HAR MED OSS EGNA TÄLT UNDER VANDRINGEN HAR VI FRIHETEN ATT CAMPA PÅ DE FINASTE PLATSERNA, MEN ÄNDÅ NYTTJA SVENSKA TURISTFÖRENINGENS BEKVÄMLIGHETER LÄNGS MED LEDEN. PACKNINGENS VIKT MINIMERAS DÅ VI PROVIANTERAR LÄNGS MED LEDEN, VILL DU FINNS MÖJLIGHET ATT VÄLJA TILL BOENDE INOMHUS SÅVÄL I ALESJAURE, SÄLKA OCH KEBNEKAISE .

EFTER NÅGRA SPÄNNANDE DAGAR NÅR VI KEBNEKAISE FJÄLLSTATION OCH HÄR HAR DU MÖJLIGHET ATT FÖLJA MED PÅ TOPPBESTIGNING VIA ÖSTRA LEDEN UPP PÅ SVERIGES HÖGSTA TOPP, KEBNEKAISE. GIVETVIS INGÅR TÄLT, SOVSÄCK, LIGGUNDERLAG, SÄKERHETSUTRUSTNING, ALL MAT, M.M. I PRISET.

DAG 1: SÖNDAG
På kvällen kliver vi ombord på nattåget från Stockholm som kommer ta oss upp mot Abisko.

DAG 2: MÅNDAG
Framme i Abisko checkar vi in på STF´s fjällstation och äter en god lunch. Vi har nu gott om tid att förbereda packningen och Peter kommer gå igenom veckan och den utrustning som vi kommer nyttja under vandringen ner till Kebnekaise. Omgivningen runt Abisko är storslagen med Lapporten i fjärran och den mäktiga canyonen precis runt hörnet. Efter en vacker vandring är det dags för en god middag och sedan somnar vi skönt i våra sängar på fjällstationen.

DAG 3: TISDAG
Efter en rejäl frukost är det dags att starta vandringen söderut. I lugnt tempo vandrar vi genom storslagna Abisko nationalpark. Genom fjällbjörkskogen skymtar Lapporten och det forsade vattnet i Abiskojåkka hörs tydligt. Längre in på leden öppnar terrängen upp sig med vackra vyer och böljande fjällhed. Dagens tältplats ligger fint en bit upp i Keronbacken med utsikt över nationalparken som vi under dagen vandrat igenom. Efter en god middag somnar vi i våra fina tält och sover gott på våra tjocka dunfyllda liggunderlag.

DAG 4: ONSDAG
Med en rejäl frukost i våra magar packar vi ihop lägret och ger oss vidare upp på kalfjället där leden fortsätter på gräs- och rishedar. Vi vandrar förbi en rad grönskimrande fjällsjöar som ramas in av de höga bergstopparna runt omkring oss. För att lyxa till det och spara på våra krafter tar vi båten 6 kilometer över sjön fram till Alesjaurestugorna där vi slår läger. Här finns bekvämligheter i form av bastu och affär. Vi njuter av god mat och en fantastisk utsikt. Vill du finns möjlighet att välja till och sova inomhus i Alesjaurestugorna.

DAG 5: TORSDAG
Idag är en kortare dag så vi kan kosta på oss en skön sovmorgon. Därefter vandrar vi genom ett frodigt deltalandskap där den breda Alesätnoälven ringlar fram. Leden fortsätter svagt uppför över hedar och ängar. Innan backen upp mot Tjäktjapasset slår vi läger och njuter av att vara ute till fjälls.

DAG 6: FREDAG
Efter en rejäl frukost beger vi oss i lugnt tempo upp mot Tjäktjapasset på 1 150 m ö.h. Högst upp finns en raststuga där vi fyller på energireserverna med något gott. På väg ner från passet lämnar vi den steniga terrängen bakom oss. Ju längre ner vi vandrar i mäktiga dalen Tjäktjavagge desto grönare och frodigare blir landskapet. Dalen är totalt sett hela tre mil lång och kantas av mäktiga och höga berg. På eftermiddagen kommer vi fram till Sälkastugorna där vi slår läger och njuter av dess bekvämligheter. Vill du finns möjlighet att välja till och sova inomhus i Sälkastugorna.

DAG 7: LÖRDAG
Vandringen fortsätter genom Tjäktjavagge. Dalen blir bredare och sträckan är lättvandrad. Är sikten god kan vi se Kebnekaisetoppen och alla de andra höga fjäll som ligger vackert runt oss. Mäktiga glaciärer och imponerande branter kantar vår väg över de frodiga fjällhedarna. Efter lunch är det dags att lämna Kungsleden och vi slår läger vid en av Peters favorittältplatser.

DAG 8: SÖNDAG
Dagens mål är Kebnekaise fjällstation och genom Laddjuvagge vandrar vi vidare. Naturen är dramatisk med mäktiga branter som omger leden. Efter några kilometer öppnar landskapet upp sig och vi möts av den imponerande synen av berget Tuolpagorni. Sista biten upp mot Kebnekaise fjällstation går lätt för nu väntar en dusch, en kall öl och god söndagsmiddag i restaurangen på fjällstationen! Kanske känns det lite konstigt att vara tillbaka i civilisationen med både telefontäckning och Wifi. Vill du finns möjlighet att välja till och sova inomhus på Kebnekaise fjällstation. 

DAG 9: MÅNDAG
Idag är det dags för äventyrets höjdpunkt, att bestiga Kebnekaise (såvida du inte vill ta det lugnt och njuta av den vackra naturen runt fjällstationen). Med Peters trygga guidning beger vi oss iväg längs med leden upp mot toppen. Den bitvis tuffa vandringen längs den östra leden upp till sydtoppen går längs bäckar, branter och glaciärer som tar ungefär 10 - 12 timmar. Den sista delen är vi säkrade vid rep, men själva bestigningen är tekniskt sett enkel. När vi äntligen når Sveriges tak belönas vi, om vädrets makter är oss nådiga, med en enastående utsikt över det vackra fjällandskapet. Stolta och nöjda över vår prestation njuter vi på kvällen av den goda maten på fjällstationen i trevlig gemenskap.

DAG 10: TISDAG
Efter frukost packar vi ihop våra ryggsäckar och kliver ombord i helikoptern som flyger oss tillbaka till Nikkaluokta. Flygturen bjuder på storslagna vyer över det lappländska landskapet. Vår chartrade buss tar oss tillbaka till Kiruna där vi äter en god lunch och senare på eftermiddagen tar vi tåget söderut mot Stockholm.

DAG 11: ONSDAG
Vi vaknar upp utvilade när tåget åter rullar in på Stockholm Central, ett stort och livslångt äventyr rikare!

DATUM: kontakta oss för mer information
GRUPPENS STORLEK: max 8 personer

Kontakta oss här för mer information och pris.

 

KEBNEKAISE MED SKINNARMO - I CHARLES RABOTS FOTSPÅR

UNDER AUGUSTI ÅR 1883 BLEV FRANSMANNEN CHARLES RABOT DEN FÖRSTA ATT BESTIGA SVERIGES HÖGSTA BERG, KEBNEKAISE. FRÅN KUSTEN AV NORGE TOG HAN SIG GENOM DEN SVENSKA FJÄLLVÄRLDEN FRAM TILL BERGSMASSIVET OCH VIA GLACIÄREN, SOM NU HAR HANS NAMN, BESTEG HAN TOPPEN IFÖRD ENDAST LÅNGKALSONGER. FÖLJ MED OLA SKINNARMO OCH BERGSGUIDEN CALLE PÅ EN REPETITION AV DENNA HISTORISKA BESTIGNING OCH UPPLEV SÅVÄL KEBNEKAISES SYDTOPP SOM NORDTOPP, KANSKE I LÅNGKALSONGER!? DET HÄR ÄR ETT PERFEKT ÄVENTYR FÖR DIG SOM VILL TA DIG AN EN REJÄL UTMANING I KEBNEKAISEMASSIVET. DU BEHÖVER VARA FYSISKT STARK FÖR ATT KLARA AV ATT BÄRA EN RYGGSÄCK MED BÅDE KLÄTTER- OCH TÄLTUTRUSTNING.

DAG 1: LÖRDAG
På kvällen kliver vi ombord på nattåget som kommer ta oss upp till Kiruna.

DAG 2: SÖNDAG
Framme i Kiruna vaknar vi upp utvilade och med privat transport tar vi oss till Nikkaluokta. Här väntar helikoptern och sedan flyger vi in till norska gränsen, Riksröse 260. Här lastar vi av våra ryggsäckar som är fyllda med några dagars mat, klätterutrustning, tält och sovsäckar. Härifrån följer vi spåren av Rabot upp mot Tjekkapasset. Vandringens första dag är inte särskilt lång och på kvällen slår vi läger vid en vacker sjö och njuter av en Skinnarmo pasta Carbonara från Blå Band.

DAG 3: MÅNDAG
Vi vandrar vidare i Rabots spår och tar oss den alpina vägen över till Kungsleden för att sedan vandra söderut neråt mot glaciären som numera bär hans namn - Rabots glaciär. Här tillbringar vi en natt och på kvällen kontrollerar vi att stegjärn, isyxa, selar och rep är förberedda inför morgondagens toppvandring.

DAG 4: TISDAG
Det är nu dags för topptur och med ryggsäckarna packade med all utrustning beger vi oss inknutna i rep upp på Rabots glaciär. Rutten vi följer är densamma som Rabot gick när han blev den första att bestiga Sveriges högsta topp. Och vi kommer säkert möta en och annan förvånad toppbestigare när vi kommer upp till sydtoppen då alla andra bestiger berget från andra sidan.Väl uppe på sydtoppen går vi sedan den luftiga kamvandringen över till nordtoppen och på detta sätt kan vi fira att vi har bestigit båda punkter på Kebnekaisemassivet. Vi går sedan ner östra leden och vid Björlings glaciär slår vi läger och firar att vi i dessa historiska spår bestigit Sveriges högsta berg.

DAG 5: ONSDAG
Efter en rejäl frukost beger vi oss i lugn och ro ner till Kebnekaise fjällstation där dusch, bastu och en festmåltid i Elsas Kök väntar.

DAG 6: TORSDAG
När vi dagen därpå flyger ut från fjällstationen ner till Nikkaluokta är vi ett stort äventyr rikare och har gjort något som väldigt få människor gör, bestiger Kebnekaise via Rabots led. På kvällen kliver vi på tåget söderut.

DAG 7: FREDAG
På morgonen vaknar vi upp i Stockholm, ett stort äventyr rikare.

DATUM: kontakta oss för mer information
GRUPPENS STORLEK: max 9 personer

Kontakta oss här för mer information och pris.