SAREK

FÖLJ MED OLA SKINNARMO PÅ SKIDOR GENOM SAREKS NATIONALPARK

SAREK ÄR SVERIGES VILDASTE VILDMARK OCH ETT OTROLIGT VACKERT HÖGALPINT OMRÅDE MED NÄSTAN HUNDRA GLACIÄRER OCH TOTALT SEX TOPPAR PÅ MINST 2 000 M Ö.H. NATIONALPARKEN ÄR UPPKALLAD EFTER SVERIGES NÄST HÖGSTA BERG, SAREKTJÅKKÅ, 2 089 M Ö.H.
SAREK ÄR DESSUTOM EN DEL AV VÄRLDSARVET LAPONIA OCH STARKT PRÄGLAT AV BÅDE INLANDSISEN OCH DE MÄKTIGA GLACIÄRERNA SOM SKURIT SIG DJUPT NER I DALARNA SOM KORSAR NATIONALPARKEN.

ATT VINTERTID MED SKIDOR TA SIG genom Sarek är både en vacker, men också en utmanande upplevelse. Med Ola Skinnarmos enorma erfarenhet av såväl skidturer i Sarek som Arktis är säkerheten mycket hög. Med möjlighet till lån av utrustning i högsta klass utlovas en tur med både komfort och guldkant.

INNAN AVRESAN GENOMFÖR vi en gemensam övningstur i Sälenfjällen. Här kommer alla i gruppen lära sig att behärska den utrustning och teknik som är nödvändig för att vi ska lyckas ta oss hela vägen genom nationalparken. Det betyder att du inte behöver vara ett fullblodsproffs på extrema vinterturer för att kunna följa med.

PÅ DENNA KLIMATPOSITIVA* UTMANING tar vi oss med tåg från Stockholm till Gällivare. Här tar vi oss sedan med buss vidare in i fjällvärlden. Efter övernattning på STF´s anläggning i Ritsem tar vi oss med skotertransport över sjön för att starta skidturen vid den imponerande entrén vid foten av Lapplands drottning – fjällmassivet Áhkká som reser sig 2 015 m ö.h.

UNDER DEN TOTALT 8 DAGAR LÅNGA skidturen drar vi vår packning i pulkor. Vi bor bekvämt två och två i Hillebergs stormtåliga och rymliga tält och precis som på Expeditionsresors Nordpolsturer har vi ett större kupoltält, där Skinnarmo bjuder på både värme och vällagad mat. Dessutom är detta tält ypperligt för att sitta och ljuga tillsammans i på kvällarna.

EFTERSOM ANTALET DAGAR ÄR GENERÖST tilltagna för en Sarekkorsning är tempot lagom.
Om väderförutsättningarna är bra kommer vi bestiga någon av topparna längs vägen. Dessutom kan vi i Sareks hjärta, vid foten av Sarektjåkkå gräva snöbivack i de fina snödrivorna. Ett minne för livet!

TUREN AVSLUTAS PÅ DEN FINA och mysiga fjällstationen i Saltoluokta, som är känd för sin goda mat. Givetvis avnjuter vi såväl bastubad som en riktig festmåltid med goda samtal. Dagen därpå tar vi oss tillbaka till Gällivare för att ta tåget söderut med ett STORT svenskt äventyr rikare!

*Hela expeditionsresan är klimatkompenserad genom South Pole till 120%. Läs mer här.

 

VILL DU BOKA?! ELLER HAR DU FRÅGOR OCH FUNDERINGAR?
KONTAKTA OSS GÄRNA VIA FORMULÄRET NEDAN!