DAG FÖR DAG

DAG 1: ONSDAG
[ AVRESA STOCKHOLM CENTRALSTATION ]

Vid 18-tiden tar vi tåget norrut från Stockholms Centralstation. Vi reser bekvämt i sovvagnskupé och givetvis avnjuter vi något gott att äta och dricka innan vi somnar gott till tågets gungande.

DAG 2: TORSDAG
[ GÄLLIVARE TILL RITSEM ]
Vi ankommer till Gällivare Station ca kl. 08.00. Efter en god frukost tar vi oss med bussen västerut till vägens ände i Ritsem. Här checkar vi in på STF´s anläggning och installerar oss på våra rum. Här kan vi göra de sista justeringarna av vår utrustning innan en god middag och sängen väntar.

DAG 3 - 6: FREDAG - MÅNDAG
[ IN I SAREKS NATIONALPARK ]

Efter en god frukost blir vi körda med skotertransport över Akkajaure med vår utrustning. Vid foten av det magnifika fjällmassivet Áhkká startar äventyret på riktigt. Nu väntar väglöst land utan vare sig leder eller mobiltäckning. Via dalen Ruotesvagge tar vi oss i lugnt tempo uppför och in mot hjärtat av Sarek. Vi möts av det vackra berget Niak som kommer visa oss vägen in i vildmarken. Frukost och middag äter vi i det stora kupoltältet medan lunch avnjuts på pulkorna.
Totalt kommer varje deltagare att dra ca 40 kg utrustning i pulkorna. Då dagsetapperna inte överstiger 15 km finns det tid för att både ta det lugnt i tälten om vädret är för hårt eller njuta av en topptur om solen och vinden tillåter. Efter fyra dagar på skidor väntar en skön vilodag då vi nu kommit fram till Sareks hjärta.

DAG 7: TISDAG
[ MIKKASTUGAN ]

Här vid foten av Stortoppen vid Mikkaglaciären låg tidigare en liten fjällstuga. Nu kommer vi istället gräva vårt eget boende i ravinen som följer Smaijlajokken ner mot Rapadalen. Att bo i en snöbivack är en riktigt häftig upplevelse. Det är givetvis utmanande att gräva en ”snöka”, men när man väl är klar väntar ett helt tyst och mycket varmare boende än i tält. Om du vill, kan du istället för att gräva ta det lugnt i tältet. Det är inte heller någon risk för att du kommer frysa nattetid, då vi har sovsäckar som vanligtvis nyttjas på Nordpolen och har en temperaturgräns som går ner till -50°C. Dessutom sover du bekvämt på 9 cm tjocka dunfyllda Exped liggunderlag.

DAG 8 - 10: ONSDAG - FREDAG
[ VIA PIELASLÄTTEN OCH SLUGGA TILL SALTOULOKTA ]

Nu väntar betydligt plattare terräng ut mot civilisationen. Med ny styrka i benen och flyt i såväl skidåkandet som lägerrutinerna kan vi nu förlänga dagsetapperna när vi tar oss österut ur nationalparken.
Efter tre vackra dagar väntar äntligen en skön dusch och varm bastu på STF´s fjällstation i Saltoluokta. Med en god middag som sköljs ned med ädla drycker, somnar vi gott i fjällstationens sköna sängar. Med största sannolikhet kommer vi sätta rummets fönster på glänt, då vi med stor sannolikhet vant oss vid vinterkylans sköna svalka…

DAG 11: LÖRDAG
[ SALTOLUOKTA - GÄLLIVARE - TÅG SÖDERUT ]

Efter en rejäl frukost sätter vi på oss skidorna för sista gången för att ta oss den sista biten ut till vägen.
Här väntar vår buss på att köra oss tillbaka till Gällivare, där vi kliver på nattåget som kommer ta oss söderut tillbaka till Stockholm.

DAG 12: SÖNDAG
[ ANKOMST STOCKHOLM CENTRAL ]

Efter en god natts sömn i sovvagnskupén ankommer vi Stockholm Centralstation på morgonen, med ett STORT svenskt äventyr rikare. Vi är nu en del av den lilla exklusiva samling människor som vintertid korsat Sarek på skidor!

 

VILL DU BOKA?! ELLER HAR DU FRÅGOR OCH FUNDERINGAR?
KONTAKTA OSS GÄRNA VIA FORMULÄRET NEDAN!