DAG FÖR DAG

DAG 1: MÅNDAG
[ AVRESA SVERIGE ]
Vi flyger på kvällen från Sverige via Doha till Kathmandu.


DAG 2: TISDAG
[ ANKOMST KATHMANDU ]
Ankomst Kathmandu på eftermiddagen där vi välkomnas på flygplatsen av vår lokala guide och vän, Pemba Sherpa. Vi körs till vårt hotell där checkar vi in och installerar oss på rummen. Det kommer finnas tid till att fräscha upp sig efter flygresan innan vi äter vår första måltid tillsammans i Nepal.


DAG 3: ONSDAG
[ KATHMANDU SIGHTSEEING & FÖRBEREDELSER ]
Kathmandu är en stad fylld av kontraster, mystik och fattigdom. Vi upplever det myllrande folklivet, besöker tempel och sevärdheter. Vi besöker stadsdelen Thamel, som är ett virrvarr av smala gator fyllda till bredden av affärer och restauranger. Eftersom vandring i Himalaya är den mest populära aktiviteten bland turister kan man därför shoppa allt från fleecetröjor till dunjackor och diverse klätterutrustning. Här kan vi passa på att testa våra färdigheter i prutning.


DAG 4: TORSDAG
[ LUKLA & PHAKDING, 2 804 M Ö.H. ]
Lukla ligger på drygt 2 800 meters höjd och eftersom väderförhållandena växlar snabbt uppe i bergen åker vi med tidigt morgonflyg från Kathmandu. Endast de skickligaste piloterna kan landa här och själva flygturen i sig är ett väldigt spektakulärt äventyr. Är det god sikt kan vi under flygturen få se några av de högsta bergstopparna i världen. Vi tar en stärkande kopp te i Lukla och påbörjar sedan vandringen genom små byar längs floden Dudh Kosi. Det blir en kort första vandringsdag och vi stannar i byn Phakding.


DAG 5: FREDAG
[ PHAKDING & NAMCHE BAZAAR, 3 450 M Ö.H. ]
Vi följer huvudleden mot Namche Bazaar och möter säkert både jakar och många bärare längs den vackra vägen. Leden slingrar sig genom skog, längs sandbankar och korsar över floden på hängbroar flera gånger. Vi kommer sedan fram till Namche Bazaar, byn som kallas ”porten till Mount Everest”. Här finns inga vägar, än mindre bilar. Allt som transporteras hit görs med hjälp av jakar eller människor.


DAG 6: LÖRDAG
[ NAMCHE BAZAAR, 3 450 M Ö.H ]
Vi acklimatiserar oss i området kring Namche Bazaar. Det är en av de största byarna i Khumbubudalen och här finns bagerier, internet och butiker. Vi gör en vandring till Hotel Everest View där vi om sikten är god, kan se Mount Everest!


DAG 7: SÖNDAG
[ TENGBOCHE, 3 867 M Ö.H. ]
En kuperad vandring tar oss längs Dudh Kosifloden som slingrar sig genom vackra skogar till byn, Tengboche som överblickas av ett vackert tempel.


DAG 8: MÅNDAG
[ DINGBOCHE, 4 350 M Ö.H. ]
Vi går vidare mot byn Dingboche. Dagens led går över en av de längsta hängbroarna över floden Imja Khola. Från Dingboche har vi fina vyer över bland annat Lhotse, Ama Dablam och Island Peak, som vi kommer ta oss an senare under turen.


DAG 9: TISDAG
[ CHUKUNGDALEN, 4 710 M Ö.H. ]
Nu har vi kommit upp på en respektabel höjd och det är dags för en acklimatiseringsdag. För att hjälpa kroppen att anpassa sig till höjden vandrar vi upp till cirka 4 710 m ö.h. till Chukungdalen innan vi återvänder till Dingboche för en härlig middag och god vila.


DAG 10: ONSDAG
[ LOBUCHE, 4 910 M Ö.H. ]
Dagens vandring går längs med en stenmorän i kuperad terräng. Den vackra omgivningen är majestätisk. Nu börjar höjden kännas så vi vandrar långsamt till byn Lobuche som ligger alldeles nedanför berget med samma namn och som är 6 145 m ö.h. Här vilar vi upp oss inför en tuff och spännande morgondag.


DAG 11: TORSDAG
[ EVEREST BASE CAMP, 5 380 M Ö.H. ]
Vi vandrar upp till Gorak Shep som är den sista utposten med tehus och mat innan Everest Base Camp. Här vilar vi lite innan vi beger oss iväg till en av resans höjdpunkter; att stå vid foten av Mount Everest och se upp mot Khumbuisfallet. Även om man inte ser toppen från baslägret är det en otroligt spännande plats. Det är ett äventyr i sig att uppleva stämningen och känslan av de expeditioner som ska upp till toppen av Everest. Vi går därefter tillbaka till Gorak Shep för att vila inför nästa utmaning.


DAG 12: FREDAG
[ KALA PATHAR – LOBUCHE, 5 545 M Ö.H. ]
En utmanande morgonbestigning av berget Kala Pathar på 5 545 m ö.h. väntar oss. Vi får lön för mödan när vi ser soluppgångens första strålar färga bergen vackert gulröda. Det kan vara den bästa utsikten under hela vandringen. Vi fortsätter sedan nedför till Lobuche där vi övernattar.


DAG 13: LÖRDAG
[ LOBUCHE – CHUKUNG, 4 730 M Ö.H. ]
Efter frukost i Lobuche börjar vi vår vandring ned till Dingboche där vi äter lunch. Mätta och belåtna fortsätter vi sedan i nordöstlig riktning mot Chukung där vi bor över natten.


DAG 14: SÖNDAG
[ CHUKUNG – ISLAND PEAK BC, 5 100 M Ö.H. ]
Idag går vandringen vidare mot Island Peak Base Camp. Efter ca 4,5 timmar kommer vi fram till baslägret där vi blir välkomnade av kocken och klättersherporna som kommer vara med under toppbestigningen. Vi sätter upp våra tält och installerar oss i lägret.


DAG 15: MÅNDAG
[ ACKLIMATISERING ]
Dagen kommer ägnas åt förberedelser och träning inför toppbestigningen av Island Peak. Vi går igenom klättringsteknik och testar den klätterutrustning som vi kommer att använda. Resten av dagen är till för förberedelser, optimering av utrustning och vila.


DAG 16: TISDAG
[ TOPPBESTIGNING AV ISLAND PEAK, 6 189 M Ö.H. ]
Efter en alpin start och tidig frukost ger vi oss strax efter midnatt väg från baslägret. När vi kommer upp till 5 600 m ö.h. stannar vi för att sätta på oss storskor, stegjärn och annan klätterutrustning som våra klättersherpor har burit upp. Med en kopp varm dryck i magen går vi sedan vidare mot toppen. Det tar vanligtvis totalt ca 7 timmar att nå toppen och ca 3 timmar att ta sig tillbaka ner till baslägret.


DAG 17: ONSDAG
[ ISLAND PEAK BASE CAMP – LUKLA ]
Efter tidig frukost packar vi ihop vår utrustning för att lämna baslägret och vandra den sista biten ner till Chukung. Efter ca 2,5 timmars vandring kommer vi fram till Chukung där vi med helikopter tar oss ner till Lukla där vi började vårt äventyr för drygt två veckor sedan. Här äter vi en god middag och packar ihop inför flygningen tillbaka till Kathmandu nästa dag.


DAG 18: TORSDAG
[ TILLBAKA TILL KATHMANDU ]
Vi säger farväl till Khumbudalen och dess magiska natur. Vi avslutar vårt äventyr med den spektakulära flygningen som startar i flygfältets nedförsbacke. Tillbaka till civilisationen i Kathmandu checkar vi åter in på vårt hotell och firar med en efterlängtad dusch.


DAG 19: FREDAG
[ KATHMANDU ]
Dagen är fri för återhämtning, ett dopp i hotellets pool eller shopping i någon av stadens affärer. Varför inte passa på att köpa med fina souvenirer till vänner och familj där hemma. På kvällen firar vi med avslutningsmiddag och diplomutdelning.


DAG 20: LÖRDAG
[ HEJDÅ NEPAL ]
Efter frukost på hotellet åker vi mot flygplatsen och säger hejdå till Nepal för att flyga hem till Sverige. Efter flygplansbyte i Doha landar vi på kvällen åter i Sverige med oförglömliga minnen i bagaget.

 

VILL DU BOKA?! ELLER HAR DU FRÅGOR OCH FUNDERINGAR?
KONTAKTA OSS GÄRNA VIA FORMULÄRET NEDAN!