DAG FÖR DAG

DAG 1
[ AVRESA SVERIGE ]
Avresa från Sverige för flyg till Nepal och huvudstaden Kathmandu.

DAG 2
[ KATHMANDU ]
Vi välkomnas på flygplatsen i Kathmandu av vår lokala guide som kör oss till vårt hotell. Här checkar vi in och har ett informationsmöte innan middagen.

DAG 3
[ KATHMANDU SIGHTSEEING & FÖRBEREDELSER ]
Kathmandu är en stad fylld av kontraster, mystik och fattigdom. Vi upplever det myllrande folklivet, besöker tempel och sevärdheter. Här kan vi också inhandla det mesta i friluftsutrustning i Thamel, som är turistdelen av staden.

DAG 4
[ LUKLA & PHAKDING, 2 640 m ö.h. ]
Vi åker med ett tidigt flyg till byn Lukla, vilket i sig är ett väldigt spektakulärt äventyr. Är det god sikt kan vi få turen att se många av de högsta bergstopparna under flygturen. Vi tar en stärkande kopp te i Lukla och påbörjar sedan vandringen genom små byar längs floden Dudh Kosi. Det blir en kort första vandringsdag och vi stannar i byn Phakding.

DAG 5
[ PHAKDING & NAMCHE BAZAAR, 3 450 m ö.h. ]
Vi följer huvudleden mot Namche Bazaar och möter säkert både jakar och många bärare längs den vackra vägen. Leden slingrar sig genom skog, längs sandbankar och korsar över floden på hängbroar flera gånger. Vi kommer sedan fram till Namche Bazaar, byn som kallas ”porten till Mount Everest”.

DAG 6
[ ACKLIMATISERING NAMCHE BAZAAR, 3 450 m ö.h. ]
Vi acklimatiserar oss i en av sherpafolkets huvudbyar. Det är en av de största byarna i Khumbubudalen och här finns bagerier, internet och butiker. Vi gör en vandring till Hotel Everest View där vi om sikten är god, kan se Mount Everest!

DAG 7
[ MOT TENGBOCHE, 3 867 m ö.h. ]
En kuperad vandring tar oss längs Dudh Kosifloden som slingrar sig genom vackra skogar till byn, Tyangboche som överblickas av ett vackert tempel.

DAG 8
[ DINGBOCHE, 4 350 m ö.h. ]
Vi går vidare mot byn Dingboche. Dagens led går över en av de längsta hängbroarna över floden Imja Khola. Från Dingboche har vi fina vyer över bland annat Lhotse, Island Peak och Ama Dablam.

DAG 9
[ ACKLIMATISERING I CHHUKHUNGDALEN, 4 710 m ö.h. ]
Nu har vi kommit upp på en respektabel höjd och det är dags för en acklimatiseringsdag. För att hjälpa kroppen att anpassa sig till höjden vandrar vi upp till cirka 4 710 m ö.h. till Chukhungdalen innan vi återvänder till Dingboche för en härlig middag och god vila.

DAG 10
[ MOT LOBUCHE, 4 910 m ö.h. ]
Dagens vandring går längs med en stenmorän i kuperad terräng. Den vackra omgivningen är majestätisk. Nu börjar höjden kännas så vi vandrar långsamt till byn Lobuche som ligger alldeles nedanför berget med samma namn och som är 6 145 m ö.h. Här vilar vi upp oss inför en tuff och spännande morgondag.

DAG 11
[ EVEREST BASE CAMP, 5 380 m ö.h. ]
Vi vandrar upp till Gorak Shep som är den sista utposten med tea house och mat innan Everest Base Camp. Vi vilar lite här innan vi beger oss till en av resans höjdpunkter; att stå vid foten av Mount Everest och se upp mot Khumbu isfallet. Vi går därefter tillbaka till Gorak Shep för att vila inför nästa utmaning.

DAG 12
[ MORGONBESTIGNING AV KALA PATHAR, 5 545 m ö.h. ]
En utmanande morgonbestigning av ”berget” Kala Pathar på 5 545 m ö.h. väntar oss. Vi får lön för mödan när vi ser soluppgångens första strålar och den bästa utsikten på hela vandringen. Vandringen går vidare nedför till Gorak Shep för att hämta resten av utrustningen och fortsätter sedan ner till Periche där vi övernattar.

DAG 13
[ TILLBAKA TILL NAMCHE BAZAAR, 3 450 m ö.h. ]
Vi känner igen oss på vägen ner, men nu är vi mer acklimatiserade och starkare än någonsin. Den här sträckan kommer kännas mycket kortare på väg ner än vad den gjorde på väg upp.

DAG 14
[ NAMCHE BAZAAR – LUKLA ]
Vi fortsätter vad som nu känns som brant nedåt. Det är grönt och vackert i de kuperade omgivningarna. Väl i Lukla äter vi en god middag och packar ihop inför flygningen ner till Kathmandu nästa dag.

DAG 15
[ TILLBAKA TILL KATHMANDU ]
Vi säger farväl till Khumbudalen och dess magiska natur. Vi avslutar vår expedition genom att göra den spektakulära flygningen som startar i flygfältets nedförsbacke. Framme i Kathmandu checkar vi åter in på vårt hotell och njuter av en välförtjänt dusch.

DAG 16
[ KATHMANDU ]
Dagen använder vi för återhämtning, ett dopp i hotellets pool eller shopping. På kvällen firar vi genom att äta middag på vår favoritrestaurang tillsammans med våra lokala guider.

DAG 17
[ HEJDÅ NEPAL/ANKOMST SVERIGE ]
Tidig frukost innan vi beger oss till flygplatsen för att flyga hemåt igen. Vi landar åter i Sverige vid 17-tiden med ett stort och oförglömligt äventyr i bagaget.

EVEREST BASE CAMP

  • Format: +46701231231