DAG FÖR DAG

DAG 1
[ AVRESA SVERIGE ]
Avresa från Sverige för flyg till Nepal och huvudstaden Kathmandu.

DAG 2
[ ANKOMST KATHMANDU ]
Vi välkomnas på flygplatsen i Kathmandu av vår lokala huvudguide och vän, Pemba Sherpa. Vi blir körda till vårt hotell där vi checkar in och installerar oss på rummen. Här Det kommer finnas tid till att fräscha upp sig efter flygresan innan vi äter vår första måltid tillsammans i Nepal.

DAG 3
[ KATHMANDU SIGHTSEEING & FÖRBEREDELSER ]
Kathmandu är en stad fylld av kontraster. Vi upplever det myllrande folklivet, besöker några av stadens mest kända tempel (Monkey Temple, Boudhanath och Pashupatinath). Vi besöker stadsdelen Thamel, som är ett virrvarr av smala gator med affärer och restauranger. Eftersom vandring i Himalaya är den mest populära aktiviteten bland turister kan man därför shoppa allt från fleecetröjor till dunjackor och diverse klätterutrustning. Här kan vi passa på att testa våra färdigheter i prutning.
På eftermiddagen har vi genomgång och utdelning av låneutrustning inför vår tur i bergen.

DAG 4
[ LUKLA & PHAKDING, 2 640 M Ö.H. ]
Lukla ligger på drygt 2 800 meters höjd och eftersom väderförhållandena växlar snabbt uppe i bergen åker vi med tidigt morgonflyg från Kathmandu. Endast de skickligaste piloterna kan landa här och själva flygturen i sig är ett väldigt spektakulärt äventyr. Är det god sikt kan vi under flygturen se några av de högsta bergstopparna i världen. Här tar vi en stärkande kopp ingefärste innan vi påbörjar vår vandring genom små byar längs floden Dudh Kosi. Det blir en kort första vandringsdag innan vi kommer fram till byn Phakding där vi övernattar.

DAG 5
[ PHAKDING & NAMCHE BAZAAR, 3 450 M Ö.H. ]
Idag följer vi huvudleden mot Namche Bazaar och möter säkert både jakar och många bärare längs den vackra vägen. Leden slingrar sig genom skog och korsar över floden på hängbroar ett flertal gånger. Vid byn Monjo når vi ingången till Sagarmatha nationalpark, som är hem till världens högsta berg, Mt. Everest. Dagens vandring tar ca 8 timmar innan vi slutligen kommer fram till Namche Bazaar, byn är även känd som ”porten till Mount Everest”. Här finns inga vägar, än mindre bilar. Allt som transporteras hit görs med hjälp av jakar eller människor.

DAG 6
[ ACKLIMATISERING NAMCHE BAZAAR, 3 450 M Ö.H. ]
Vi acklimatiserar oss i området kring Namche Bazaar, som är en av de största byarna i Khumbubudalen. Här finns allt från bagerier, restauranger, pubar och butiker. Vi börjar dagen med vandring upp till Sagarmatha Next på 3 750 m ö.h. Här träffar vi svensken Tommy Gustafsson som numera är bosatt i Namche. Han kommer att prata om sitt projekt för att samla in skräp i regionen och göra om det till konst. Vi fortsätter sedan upp till Everest Sherpa Resort, 3 841 m ö.h. Vid klart väder kommer vi kunna se bland annat Mt. Everest och Ama Dablam samtidigt som vi njuter av en god kopp ingefärste och regionens kända äppelpaj.

På vägen ner stannar vi till vid en utsiktsplats där vi kommer njuta av utsiken över Namche, med de höga bergen som kuliss. Väl nere i byn äter vi lunch på en lokal restaurang innan det finns tid att utforska byns affärer, caféer eller njuta av en skön massage på tehuset.

DAG 7
[ MOT TENGBOCHE, 3 867 M Ö.H. ]
En kuperad vandring tar oss längs Dudh Kosifloden som slingrar sig genom vackra skogar till byn, Tyangboche som överblickas av ett vackert tempel.

DAG 8
[ DINGBOCHE, 4 350 M Ö.H. ]
Vi går vidare mot byn Dingboche. Dagens led går över en av de längsta hängbroarna över floden Imja Khola. Från Dingboche har vi fina vyer över bland annat Lhotse, Island Peak och Ama Dablam.

DAG 9
[ ACKLIMATISERING I CHHUKHUNGDALEN, 4 710 M Ö.H. ]
Nu har vi kommit upp på en respektabel höjd och det är dags för en acklimatiseringsdag. För att hjälpa kroppen att anpassa sig till höjden vandrar vi upp till cirka 4 710 m ö.h. till Chukhungdalen innan vi återvänder till Dingboche för en härlig middag och god vila.

DAG 10
[ MOT LOBUCHE, 4 910 M Ö.H. ]
Dagens vandring går längs med en stenmorän i kuperad terräng. Den vackra omgivningen är majestätisk. Nu börjar höjden kännas så vi vandrar långsamt till byn Lobuche som ligger alldeles nedanför berget med samma namn och som är 6 145 m ö.h. Här vilar vi upp oss inför en tuff och spännande morgondag.

DAG 11
[ EVEREST BASE CAMP, 5 380 M Ö.H. ]
Vi vandrar upp till Gorak Shep som är den sista utposten med tea house och mat innan Everest Base Camp. Vi vilar lite här innan vi beger oss till en av resans höjdpunkter; att stå vid foten av Mount Everest och se upp mot Khumbu isfallet. Vi går därefter tillbaka till Gorak Shep för att vila inför nästa utmaning.

DAG 12
[ MORGONBESTIGNING AV KALA PATHAR, 5 545 M Ö.H. ]
En utmanande morgonbestigning av ”berget” Kala Pathar på 5 545 m ö.h. väntar oss. Vi får lön för mödan när vi ser soluppgångens första strålar och den bästa utsikten på hela vandringen. Vandringen går vidare nedför till Gorak Shep för att hämta resten av utrustningen och fortsätter sedan ner till Periche där vi övernattar.

DAG 13
[ TILLBAKA TILL NAMCHE BAZAAR, 3 450 M Ö.H. ]
Vi känner igen oss på vägen ner, men nu är vi mer acklimatiserade och starkare än någonsin. Den här sträckan kommer kännas mycket kortare på väg ner än vad den gjorde på väg upp.

DAG 14
[ NAMCHE BAZAAR – LUKLA ]
Vi fortsätter vad som nu känns som brant nedåt. Det är grönt och vackert i de kuperade omgivningarna. Väl i Lukla äter vi en god middag och packar ihop inför flygningen ner till Kathmandu nästa dag.

DAG 15
[ TILLBAKA TILL KATHMANDU ]
Vi säger farväl till Khumbudalen och dess magiska natur. Vi avslutar vår expedition genom att göra den spektakulära flygningen som startar i flygfältets nedförsbacke. Framme i Kathmandu checkar vi åter in på vårt hotell och njuter av en välförtjänt dusch.

DAG 16
[ KATHMANDU ]
Dagen är fri för återhämtning. Kanske lockar ett dopp i hotellets pool eller shopping i någon av stadens affärer? Varför inte passa på att köpa med fina souvenirer till vänner och familj där hemma. På kvällen firar vi med diplomutdelning och avslutningsmiddag på vår favoritrestaurang tillsammans med våra lokala guider.

DAG 17
[ HEJDÅ NEPAL/ANKOMST SVERIGE ]
Tidig frukost innan vi beger oss till flygplatsen för att flyga hemåt igen. Vi landar åter i Sverige vid 17-tiden med ett stort och oförglömligt äventyr i bagaget.

 

VILL DU BOKA?! ELLER HAR DU FRÅGOR OCH FUNDERINGAR?
KONTAKTA OSS GÄRNA VIA FORMULÄRET NEDAN!